Három magyar szociális programot is díjazott egy bécsi magánalapítvány

Elismerést kapott a TASZ és A Város Mindenkié csoport összefogása a hajléktalanság kriminalizációja ellen, a jarokelo.hu oldal és a Független Színház kezdeményezése, a Tollfosztás.

Három magyar szociális programot is díjaztak a társadalmi innovációt támogató bécsi Unruhe magánalapítvány SozialMarie pályázatán - jelentették be Bécsben. A három fődíjat idén osztrák pályázatok nyerték. A tizenkét, egyenként ezer euró (307 ezer forint) pénzjutalommal járó díj egyikét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és A Város Mindenkié csoport együttműködése nyerte. Az Összefogás a hajléktalanság kriminalizációja ellen elnevezésű pályázat a zsűri értékelése szerint "a TASZ médiaismertségének köszönhetően A Város Mindenkié csoport akciói hatékonyabban jelennek meg a nyilvánosság előtt". A TASZ 2012-ben a Fogyatékosügyi programmal, 2007-ben pedig a Médiamonitor programmal nyert már SozialMarie-díjat.

A jarokelo.hu internetes oldal a városlakók bejelentései alapján járul hozzá a város fejlődéséhez és a bemutatott problémák megoldásához. A zsűri értékelte, hogy a projekt kihasználja a közösségi média kínálta kommunikációs lehetőségeket a városlakók és az önkormányzatok között. "Az egyik bejelenti a környék feltűnést, nemtetszést keltő jelenségeit, a másik pedig megtalálja az észlelt helyzet jobbításának módját" - értékelte a zsűri.

A Tollfosztás a Független Színház 2009 óta folyamatosan alakuló, fejlődő kezdeményezése, amely egyszerre célozza a kortárs cigány dráma létrehozását, a cigány színészek képzését, és a cigánysággal kapcsolatos témák sztereotípiák nélküli köztudatba emelését. A Tollfosztás a zsűri szerint "megtöbbszörözi a szociális innovációt: a résztvevők - szakmailag - felemelkednek, a kulturális életet ösztönzi a tartalom és a forma, az iskolák nyitottabbá válnak egy olyan téma felé, amelyet elhanyagolt a társadalom."

A SozialMarie idei díjait csütörtök este adták át Bécsben az osztrák közszolgálati rádió nagytermében. Az összesen 42 000 euró (13 millió forint) jutalommal járó 15 díjat tizedik alkalommal ítélték oda olyan projekteknek, amelyek a társadalmi problémákra a leginkább innovatív válaszokat adták. A SozialMarie fővédnökei egy-egy általuk kiválasztott díjazott munkáját kísérik és támogatják egy éven keresztül. A magyar fővédnök Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum igazgatója, aki a TASZ-szal és A Város Mindenkié csoporttal való együttműködést választotta.
A zsűri idén 261 pályázatból választotta ki a 15 nyertest. A zsűri magyar tagja Kovács Éva (MTA Szociológiai Intézet, Bécsi Wiesenthal Intézet) volt. A díjat a bécsi Unruhe Magánalapítvány kezdeményezte 2005-ben. A SozialMarie mára közép-európai díjjá vált: a kezdetben csak osztrák pályázatoknak szóló kiírást már Magyarországon és Csehországban is meghirdetik, de a szomszédos országokból is lehet pályázni, ha a projekt helyszíne a Bécstől 300 kilométeres sugarú körön belül esik. A következő kiírás 2014 novemberében jelenik meg.