Tömeges halálbüntetések: Egyiptom visszautasítja a nemzetközi bírálatokat

Az egyiptomi igazságügyi miniszter visszautasította a tömeges halálbüntetések kiszabása miatti nemzetközi bírálatokat. A miniszter szerdán ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a bíróságok nem a végrehajtó hatalom eszközei, és az ítéletek fellebbezés eredményeképpen megváltozhatnak.

Egy egyiptomi törvényszék hétfőn halálra ítélt 680 embert, mert a vád szerint megtámadtak egy rendőrőrsöt, és megöltek egy rendőrtisztet a tavaly augusztusi véres összecsapások idején Minja tartományban, miután a hadsereg elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista elnököt. Egy hónappal korábban ugyanez a törvényszék halálos ítéletet mondott ki a Murszit támogató Muzulmán Testvériség mozgalom 529 aktivistájára. Ez utóbbi döntést Sauki Ibráhim Allám főmufti csupán harminchét esetben látta indokoltnak, a többi 492 ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre módosította.

A halálos ítéletek felháborodást váltottak ki a nemzetközi közösségből. Támadták a bírákat amiatt is, hogy nem adtak elegendő időt a vádlottaknak és ügyvédjeiknek a védelemre. Az ítéletek ellen ezúttal is lehet fellebbezni, és valószínűleg másodfokon meg is fogják változtatni azokat. "Az egyiptomi bírák függetlenek, de a bíró is ember, így tévedhet. Mindazonáltal nem fogadjuk el, hogy az ítéletekbe bármilyen módon beleszóljanak" - jelentette ki Najer Oszman miniszter.