Elhelyezték a Szathmáry-gyűjteményt

A Magyar Nemzet Levéltárba és a Petőfi Irodalmi Múzeumba került a mintegy háromszáz tételből álló Szathmáry Lajos-gyűjtemény, amelyben többek között dedikált József Attila-kötet, Szálasi Ferenc naplója és Márai Sándor-levelek is megtalálhatók.

A Központi Antikvárium 125. árverésén 2012 decemberében több közgyűjtemény anyagát érintő kollekció bukkant fel. Tulajdonosa az 1996-ban elhunyt Szathmáry Lajos gasztronómiai szaktekintély, amerikai emigráns volt, akinek gyűjteményét az antikvárium az özvegy kívánságára egyben igyekezett értékesíteni.

A Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvásárolt kollekcióban többek között államférfiak levelei, rajzai, írók kéziratai és fotók is találhatók - mondta el Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese a gyűjtemény szerdai budapesti sajtóbemutatóján. Hozzátette: a gyűjtemény nagyobb, történelmi vonatkozású része a Magyar Nemzeti Levéltárba, az irodalomtörténeti vonatkozású egység a PIM-be kerül.

A gyűjtemény létrehozója hat részre osztotta az anyagot. Az írók-művészek egység kiemelkedő tétele József Attila Döntsd a tőkét című dedikált kötete, az írók közül Berda József, Cs. Szabó László, Herczeg Ferenc, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc és Szép Ernő levelei, levelezőlapjai is szerepelnek a gyűjteményben.

A színház és a film világának szereplői közül Beregi Oszkár, Fedák Sári, Jászai Mari, Márkus Emília, Szeleczky Zita, George Czukor és Korda Sándor anyagai, a tudomány képviselői közül Szent-Györgyi Albert, Teller Ede levelei és Vámbéry Ármin autogramjai lelhetők fel. Itt találhatók Munkácsy Mihály, Kisfaludi Strobl Zsigmond, valamint a magyar származású illuzionista, Harry Houdini levelei is.

A "politikusok-zene" gyűjteményi egységben magyar és külföldi államférfiak levelei találhatók, egyebek mellett Kossuth Lajos három levele, egy francia nyelvű Deák Ferenc-féle levél, valamint IV. Károly nyilatkozata. A zene világából Lehár Ferenc, Reményi Ede, Liszt Ferenc és Zichy Géza dokumentumait őrzi a gyűjtemény.

Külön egységet képeznek Márai Sándor anyagai, amelynek gerincét az a mintegy 50 darab gépelt, aláírt levél adja, amely Sziklay Andorhoz szól. Jókai Mór anyagai között az író három német nyelvű levele és a Deli Markó című romantikus vígopera vázlatához írt német nyelvű utasításai olvashatók.

A történeti vonatkozású anyagok között szerepel Szálasi Ferenc naplója. Itt a naplórészletek, térképek és rajzok mellett a legérdekesebb darabok Szálasi autográf nyilatkozatai: az egyikben felmenti kormánya tagjait titoktartási kötelezettségük alól, a másikban a megszálló hatóságokkal való teljes együttműködésre utasítja őket. A hatodik egységben Horthy Miklós kormányzó nyolc levele mellett a családjával kapcsolatban álló személyek írásai is szerepelnek. Az anyag kis része magához a gyűjtőhöz, Szathmáry Lajoshoz írt leveleket is tartalmazza.