Washington ellenzi az egyiptomi tömeges halálbüntetéseket

Elítélte az Egyesült Államok, hogy Egyiptomban hétfőn halálra ítélték a tavaly megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök 683 támogatóját. Az amerikai kormány felszólította Kairót, hogy érvénytelenítse a büntetéseket, és hagyjon fel a tömeges perekkel.

Barack Obama amerikai elnök szóvivője helyi idő szerint hétfő esti közleményében élesen bírálta az ítéleteket, amelyek állásfoglalása szerint ellenkeznek a nemzetközi jog legalapvetőbb normáival.

"Az Egyesült Államokat rendkívüli módon aggasztja, hogy Egyiptomban rendszeresen hoznak tömeges ítéleteket. Ezek teljesen ellentétesek a Kairó által vállalt emberi jogi kötelezettségekkel" - fogalmazott a közlemény, utalva arra, hogy a békés tüntetések elfojtása növeli az instabilitást és a radikalizálódást Egyiptomban.

Washingtonban tett látogatást hétfőn Nabíl Fahmi egyiptomi külügyminiszter, aki elismerte, hogy a 35 éven át szövetséges viszonyban állt két ország kapcsolata a 2011-es egyiptomi forradalom óta megromlott. "Washingtonnak el kell ismernie egy új Egyiptom létrejöttét, amelynek népe erős és igényes, amely nem fogad el külső nyomást" - figyelmeztetett.
Aggodalmának adottt hangot a halálos ítéletek miatt Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint az ENSZ főtitkára is.

Hétfő este mintegy ezer ember tüntetett a tömeges halálos ítéletek miatt Isztambulban az ottani egyiptomi konzulátus előtt.