Színvonalas programok az Egerszeg Fesztiválon

Május 10-én kezdetét veszi és egy héten át tart Zalaegerszeg legnagyobb kulturális-gasztronómia ünnepe, a XX. Egerszeg Fesztivál.

A "mosolygós", hagyományőrző fesztivál gazdag, színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kínál: lesznek komolyzenei programok, kiállítás nyílik, kézműves bemutatókat tartanak. A rendezvénysátrakban rock- és popzene zene szól, az utca népét zenészek, csepűrágók szórakoztatják és ízletes, tájjellegű, többek között a prószafesztiválon sült étkek kerülnek az asztalokra - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén három színpadot építenek ki és új helyszínekkel is bővül a fesztivál. A hangverseny- és kiállítóterem előtti téren felállított sátor egyedi, romkocsma jellegű hangulatot idéz; kapcsolódva az ökováros programhoz újrahasznosított bútorral rendezik be, a dekorációt régi, már felhasznált elemekből gyártatják újra. A szalagház előtti tér átalakul lábteniszpályává, a sportversenyt a ZTE labdarúgócsapata és a Zala megyei Labdarúgó Szövetség közösen szervezi.

A Dísz téren kalandparkot alakítanak ki, majd elbúcsúztatják a régi teret. A belvárosi rehabilitációs programra 750 millió forintot nyert el a zalai megyeszékhely, a kivitelezési tervek már elkészültek, így rövidesen elkezdődik a tér átépítése. Megújul a polgármesteri hivatal előtt található zenélő óra is, a göcseji kerékre hasonlító formáját az átalakítás után is megőrzi, de a pontos időt tűzzománc óralap mutatja majd. E gondolat jegyében Zenélő óra címmel gyermekrajzpályázatot írt ki a város önkormányzata, az alkotásokat a téren állítják ki.

A fesztivál nyitányaként május 10-én Söpörjünk végig a városon! címmel köztisztasági akció keretében készül a város a vendégek fogadására. A Göcseji Múzeum szervezésében május 13-án Közös dolgaink címmel zalaegerszegi és a Krosnóban élő lengyel képzőművészek alkotásaiból nyílik közös tárlat. A fesztiválra egyébként hat testvérvárosi delegáció érkezik és mutatja be az érintett tájegységek kulturális értékeit, gasztronómiai kínálatát.

A fesztivál kiemelt eseménye a város napjához (Zalaegerszeg 1885. május 13-án vált várossá) kapcsolódik. Kovács Károly, Zalaegerszeg első polgármestere emlékművét május 16-án koszorúzzák meg, majd az ünnepi közgyűlésen kitüntetéseket, díszpolgári címet adományoznak. Az Erdélyből érkező küldöttségnek a város a Zala Volán segítségével egy autóbuszt ad át, a Baróton élők azért kértek Zalaegerszegtől segítséget, mert iskolabuszaik rossz állapotba kerültek.

Május 16-án és 17-én a Göcseji Filmszemlén mutatják be a pályázatra már beérkezett félszáz alkotást. Május 17-én a városi művelődési központban megkezdődik a Kárpát-Medencei Verbunkverseny, a belvárosban pedig rendőrségi lovasok kíséretével fúvós zenekarok vonulnak fel. A rendőrség számos színes programmal vesz részt a fesztiválon: a kéklámpás felvonuláson osztrák, szlovén és horvát rendőrségi járműveket is láthat a közönség. Felállítanak egy technikai sátrat, terrorelhárítási, rendőrségi és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak és a fesztiválon adják át Az év zalai rendőre díjakat.

A fesztivál záró napján, május 18-án a mesedélután egymás után két bábelőadást és egy mesebalettet nézhetnek meg a gyermekek és a felnőttek.