Parragh: valós gyakorlattal könnyebb munkát találni

Az iskolai tanműhely mellett munkahelyi környezetben tanulhatnak szakmát azok a fiatalok, akik duális képzésben vesznek részt. Idén hétezren végeznek ebben a rendszerben, ám a képzés még formálódik, hiszen a jövőben a szakmai tanulmányok az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak - mondta az M1 reggeli műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László kifejtette: a képzés meglehetősen népszerű a fiatalok körében, ennek oka, hogy a duális rendszerben tanulók lényegesen nagyobb eséllyel helyezkednek el, hiszen kötelező gyakorlatuk van valós vállalati környezetben.

A kamara elnöke szerint a vállalatok is jól járnak, ha részt vesznek a programban, mert a képzés keretein belül lehetőségük van megismerni a fiatalokat, kiválaszthatják a legjobb tanulókat, ezzel pedig a munkaerő keresésére fordított idő is rövidül.

A Mercedes kecskeméti gyárában 2011-ben indult el a duális képzés három szakmában - közölte a vállalat oktatási igazgatója a Ma reggelben. Németh Ákos kiemelte: idén májusban 28 tanuló végez, a cég pedig munkát tud adni mindegyikőjüknek.