Megúszhatja a kulcsi családirtó

A Híradó értesülései szerint súlyos, büntethetőséget kizáró mértékű elmebetegséget állapítottak meg a kulcsi családirtónál az orvos-szakértők. A férfi, aki két évvel ezelőtt négy családtagjával végzett, így megúszhatja az életfogytiglant. Gyógykezelése után, ami az ő esetében nem tarthat tovább húsz évnél, szabadlábra kerülhet.

Két nap alatt négy családtagját mészárolta le egy szamurájkarddal, további hármat pedig súlyosan megsebesített egy 23 éves férfi két évvel ezelőtt a Fejér megyei Kulcson. Egy közeli erdőben fogták el a Terrorelhárítási Központ kommandósai. A nyomozás idején két elmeorvos vizsgálta meg. Az egyik szerint büntethető, a másik szerint viszont nem. A jelentésekben lévő ellentmondások miatt a bíróság egy újabb szakértőt rendelt ki. A Híradó értesülései szerint a harmadik, perdöntő szakértői jelentés is büntethetőséget kizáró elmebetegséget állapított meg a kulcsi férfinél.

A Híradó birtokába került elmeorvos-szakértői jelentés szerint a férfi súlyos személyiségzavarban és tébollyal járó elmebetegségben szenved, ami képtelenné tette őt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje. Mivel a szakértői jelentés szerint tartani kell attól, hogy később is elkövet hasonló cselekményt, a férfit a bíróságnak fel kell mentenie a több emberen elkövetett emberölés vádja alól, egyúttal el kell rendelnie a kényszergyógykezelését.

"A kényszergyógykezelés csak addig tarthat, amíg az szükséges. Ez pedig szakértői kérdés. A szakértő állapítja meg, hogy szükséges-e továbbra is az elkövetővel szemben a kényszergyógykezelés fenntartása, vagy pedig az megszüntethető" – mondta Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

A kulcsi családirtó esetében a kényszergyógykezelés legfeljebb húsz évig tarthat. Állapotát azonban félévente felülvizsgálják és ha meggyógyul, a bíróság előbb is kiengedheti. "Intézetünk előzetesen egy soros elmeorvosi véleményt készít, ezután a bíróságnak ezt megküldjük, a bíróság erre két független elmeorvos-szakértőt rendel ki és utána kitűzi a tárgyalást, amire mi természetesen előállítjuk a fogvatartottat és ezen a felülvizsgálati tárgyaláson dönt a fenntartásról, illetve a megszüntetésről. Tehát minden esetben bíróság dönti el, hogy ha az intézetünkből el kell bocsátani a fogvatartottat" – közölte Józsa Erika, az IMEI osztályvezetője.

A kulcsi családirtó bírósági tárgyalása május 23-án folytatódik a Székesfehérvári Törvényszéken, aznap megszülethet az első fokú ítélet is.