Magyar, ukrán és szerb színiiskolák a békéscsabai találkozón

Magyar, ukrán és szerb főiskolák és egyetemek oktatói mutatják be hallgatóikkal a saját oktatási és képzési módszereiket a negyedik alkalommal megrendezendő Színiiskolák Nemzetközi Találkozóján (SZINT) Békéscsabán május elsejétől - tájékoztatta a békéscsabai Színitanház vezetője az MTI-t.

Seregi Zoltán kiemelte: a csütörtökön kezdődő négynapos rendezvény a nemzetközi színészképzés és a színészi kifejezés határtalan lehetőségeiről szól; a hallgatók és az oktatók megismerhetik egymás képzési módszereit.

A Színitanház vezetője kifejtette: az idei évben döntően első- és másodéves színésztanulók érkeznek Békéscsabára, a színielőadások és a workshopok mellett a művésztanárok és -professzorok bemutató órákat tartanak. A fesztiválon első alkalommal vesznek részt hallgatók és művésztanárok a Gór Nagy Mária Színitanodából és a Lvov-i Nemzeti Egyetemről.

Emellett az Újvidéki Színművészeti Akadémia szerb és magyar tagozatáról, a Kijevi Nemzeti Egyetemről, a békéscsabai Színitanházból és a Kaposvári Egyetemről is érkeznek hallgatók és előadók.

A színiiskolások a négy nap alatt önálló színdarabokat is bemutatnak.

A közönség csütörtökön este a békéscsabai Színitanház előadásában a Musical Mánia előadást láthatja, pénteken a Lvov-i Nemzeti Egyetem hallgatói Lope de Vega Az irigy kutya című darabját játszák el, szombaton a Kijevi Nemzeti Egyetem hallgatói Gogol Háztűznéző című darabját, Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei Madách Az ember tragédiája című drámáját mutatják be.

Vasárnap este, a zárónapon Brecht Koldusoperájának főpróbáját láthatja a közönség a nagyszínpadon.