Fidesz: Szanyi ismét lerománozta a külhoniakat

Szanyi Tibor azon bosszankodott szombaton, hogy Romániában hiába alacsonyabb a hústermékek áfája, mint itthon, a határon túliak közül sokan mégis fontosnak érezték, hogy onnan a Fideszre szavazzanak.

A Fidesz szerint a sorok között ismét lerománozta a külhoni magyarokat, ezzel folytatja a gyűlölködést és az uszítást Szanyi Tibor - ezt a szocialista politikus hétvégi internetes bejegyzésére reagálta a kormánypárt szóvivője. Szanyi Tibor azon bosszankodott szombaton, hogy Romániában hiába alacsonyabb a hústermékek áfája, mint itthon, a határon túliakközül sokan mégis fontosnak érezték, hogy onnan a Fideszre szavazzanak.

„Romániában az ottani szoci kormánynak köszönhetően 9 százalék lett a hústermékek áfája. Onnan azért egyeseknek mégis fontos volt átszavazni ide a Fideszre” - ezt írta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője szombaton az egyik közösségi oldalon.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője szerint Szanyi Tibor a sorok között lerománozta a külhoni magyarokat, amikor a szocialista politikus azon bosszankodott, hogy a határon túliaknak, miért volt olyan fontos szavazniuk. "A szocialisták listavezetője sokadszor engedte meg magának ezt a stílust, nyíltan sértegette a külhoni magyarokat már korábban is. Románozta őket, retyerutyának, zsigeri barmoknak, nagy rezsivel járó boldog-boldogtalanoknak nevezte őket korábban" – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

Tavaly februárban tiltakozást váltott ki a határon túliak körében, amikor Szanyi Tibor - szerintük - megsértette és lerománozta őket. A szocialista politikus a tavaly februári gyulai Békemenet határon túli résztvevőit akarta anyanyelvükön, románul köszönteni.

Az MSZP először a 2002-es választási kampányban beszélt arról, hogy az akkori Orbán-kormány intézkedéseivel "23 millió román" számára megnyitotta a magyar munkaerőpiacot.

A 2004-es népszavazáskor ismét a kettős állampolgárság ellen kampányoltak a szocialisták, ekkor már Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Mesterházy Attila ezért később bocsánatot kért, Gyurcsány Ferenc azonban a mostani kampányban is ellenezte a határon túli magyarok szavazati jogát.

"Ez a mostani sértegetés és gyűlöletkeltés már jóval többről szól, mint Szanyi Tiborról, hiszen Szanyi Tibor a szocialisták első számú európai parlamenti képviselőjelöltje" – mondta Zsigó Róbert. Szerinte Szanyi Tibor kijelentései azt jelzik, hogy a szocialisták a magyar ügyeknek, a nemzeti érdekeknek és a külhoni magyarságnak csak ártanának az európai parlamentben.