Éjfélig ajánlhatnak küldötteket a tanárok a Nemzeti Pedagógus Karba

A 151 ezer hazai pedagógusból 384-en regisztráltak jelöltnek.

Kedd éjfélig ajánlhatnak küldötteket a tanárok a Nemzeti Pedagógus Karba. A 151 ezer hazai pedagógusból 384-en regisztráltak jelöltnek, ők holnap éjfélig gyűjtik az internetes ajánlásokat. Minden állami intézményben dolgozó pedagógus saját megyéjéből több küldöttet is ajánlhat. A folyamat végén a megválasztott jelöltek bekerülnek a Nemzeti Pedagógus Karba, ahol a tanári szakma javaslatait képviselik majd.

A Híradónak nyilatkozó Takács István tanár, a Nemzeti Pedagógus Kar tagja akar lenni. Azt mondja: azért tartja fontosnak, mert a munkája során sok ötlet merül fel benne, és ezeket képviselni is szeretné. „Egy pedagógus kar azért jó ötlet, mert ezeket az alulról jövő, a gyakorlat által életre hívott kérdéseket tudjuk ott megbeszélni, egybegyúrni, budapestiek, vidékiek, nagy iskolából, kis iskolából jött kollegák egyaránt, és ezeket az összegyúrt javaslatokat tudjuk talán a döntéshozók elé tárni” – mondta Takács István, biológia tanár.

Takács Istvánnal együtt összesen 384 pedagógus indul a Kar választásán. Ők kedd éjfélig gyűjtik a kollégáik internetes ajánlásait.

Nagyon fontos a pedagógus azonosítója, és egy jelszó, amit ő maga ad meg. Pár perces regisztráció után minden pedagógus ajánlhat küldötteket a nemzetipedkar.hu oldalon. Itt a jelöltek részletesen bemutatják magukat és a munkájukat. Kollégáik egyszerre akár több küldöttet is ajánlhatnak, de mindenki csak a saját megyéjéből, a budapestiek pedig a fővárosból. „A körzet összes pedagóguslétszámának 0,5 százalékát kitevő ajánlásra van szüksége. Tehát én azt hiszem, hogy ez egy elég alacsony küszöb. Ez biztos, hogy teljesülni fog” – nyilatkozta Kőrösiné Merkl Hilda, az NPK elnöke.

Akik kedd éjfélig sikeresen összegyűjtik az ajánlásokat, indulhatnak a májusi választáson. A folyamat végén 125 pedagógus lesz a Nemzeti Pedagógus Karban. Ők képviselik majd a tanárokat a szakmai fórumokon, és ők hagyják majd jóvá például a pedagógusok etikai kódexét is.

A PDSZ kételkedik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kérdéses, hogy a Pedagógus Kar tudja-e képviselni a szakma valódi érdekeit. Mendrey László szerint a jelentkezők nagy része olyan iskolaigazgató és igazgatóhelyettes, aki valamilyen módon a tankerületek vezetőjétől függ. A szakszervezeti vezető azt nem vitatja, hogy a kormánynak joga van ilyen testületet létrehozni, de a jelenlegi tervezetet etikailag elfogadhatatlannak tartja.