Bajnai legalább két képviselőt küldene az EP-be

Az Együtt-PM vezetője szerint kijózanító vereséget szenvedett a demokratikus ellenzék. Bajnai Gordon a közrádióban azt mondta: ebből úgy lehet tanulni, ha szembenéznek a hibáikkal, szerinte ez a házi feladatuk, és hosszú távú építkezésre van szükség ahhoz, hogy visszanyerjék hitelességüket.

Egy kijózanító választási vereséget szenvedtünk, melyben döntő rész van annak az egyoldalú, manipulatív választási rendszernek, melyet a Fidesz saját magának kialakított, de akkor tudunk ebből tanulni, ha mindenki szembenéz a saját hibáival – jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Úgy vélte: a legnagyobb hiba az volt, hogy nem volt olyan vonzó ajánlatuk Magyarország polgárainak, ami miatt a kormányváltást akarók rájuk szavaztak volna. Ha valaki véget akar vetni annak a rossz kormányzásnak, amit Magyarországon Orbán Viktor és rezsimje csinál, akkor meg kell érteni, hogy a polgárok mit szeretnének, és egy hitelesebb politikát kell folytatni. Egy olyan hosszú távú építkezési folyamatra van szükség, mellyel visszanyerheti a hitelét a demokratikus ellenzék – mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: mindenképp ezen fognak dolgozni, és a saját „házi feladatukkal” foglalkoznak.

Arra a kérdésre, mikor jött rá, hogy nem elég a „csapatos utálat”, azt válaszolta: a választási eredmény kijózanító volt. A kampányban azonban reménykedett abban, hogy az ajánlatuk a választók számára sokkal vonzóbb lesz.

Beszélt arról is: három ajánlatot fogalmazott meg, amikor visszatért a politikába, kormányváltást, korszakváltást és jó kormányzást tűzött ki célul. Azt kellett azonban látnia, hogy az általuk hirdetett megújulás politikája, a korszakváltás szembekerült az összefogással, amit az orbáni választási rendszer rájuk kényszerített. Ezért sokszor kötöttek kompromisszumot a megújulás kárára, hogy az összefogás létrejöhessen, végül ez is kevés volt a kormányváltáshoz.

Arra a kérdésre, túlzott volt-e rá írni a miniszterelnöki szerepet, azt válaszolta: történelmietlennek érzi a kérdést, volt már Magyarország miniszterelnöke, sikeresnek ítéli meg a munkáját, hiszen egy gazdasági válságból vezette ki az országot. Az szerinte sok szempontból jobb állapotban volt, amikor átadta Orbán Viktornak, mint most, amikor újabb ciklusát kezdi a kormányfő.
Bajnai Gordon a 180 percben

Kérdésre válaszolva elmondta: a miniszterelnöki ambícióit újra feladná, ha az lenne az ára annak, hogy együtt nyerjenek. A tanulság szerinte az: ha rossz kompromisszumot köt, akkor azt a választói nem fogják elfogadni.

Szólt arról is, nem érzi úgy, hogy becsapná azokat a választókat, akik rá szavaznak az európai parlamenti választáson. Akkor csapná őket be, ha nem tenné nyilvánvalóvá még a választások előtt, hogy nem megy ki Brüsszelbe. A dolgom inkább az, hogy segítsem Magyarországot abban, legyen Orbán Viktornak egy hiteles ellenzéke – fogalmazott.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az európai parlamenti kampányban úgy küzd majd, mintha az életéért küzdene. A jó szereplés szerinte azt jelenti, hogy legalább két képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

Elmondta azt is, azért fordultak most a Kúriához a győzteskompenzáció miatt, mert a jogszabályok szerint akkor lehet kifogást megfogalmazni a törvénnyel szemben, ha valaki érintetté válik, ez a jogi helyzet most állt elő. Hangsúlyozta: a Fidesz egy olyan választási törvényt szavazott meg, mely lehetővé tette, hogy a szavazatok 44 százalékával 67 százalékos többséget szerezzen a parlamentben. Ez szerinte rettentően torz és igazságtalan választási rendszert eredményezett, melyben a győztesre szavazók voksa kétszer hasznosul. Egyértelművé tette: nem a választás eredményét kérdőjelezik meg. A Fidesz győzelmet aratott, de egy arányos választási rendszerben nem szerezhetett volna kétharmadot.

Szólt arról is: nem vezetett eredményre az a struccpolitika, hogy nem vitatkoznak a Jobbikkal, nem működött. Az a helyes, ha a választókat egy vitában szembesítik azzal, hogy a Jobbik ígéretei fenntarthatatlanok, Magyarországot államcsődbe, polgárháborúba vinnék, kivezetnék az Európai Unióból az orosz érdekszférába.

Mint mondta: mindig Magyarország érdekeit képviselik majd, de azok az Európai Unióban vannak. Ezeket ha kell, a kormánnyal védik meg, ha kell, a kormány nélkül. Megemlítette, hogy „felfüggesztették” az uniós kifizetéseket Magyarország számára. Tegyük félre ezt az eurokrata blablát, és mondjuk ki, Európában sem bíznak abban, hogy az uniós pénzeket a magyar kormány mögött álló oligarchák nem nyúlják le a magyar polgárok elől. Ez ellen várnak biztosítékot a magyar kormánytól.

Ha bejutnak az Európai Parlamentbe, Jávor Benedek minden bizonnyal a zöld frakcióba ül be, a második helyen kijutó emberük pedig azok közül a frakciók közül fog majd választani, melyek régóta keresik őket és udvarolnak nekik – jegyezte meg az Együtt-PM vezetője.