Így fog kinézni az EP-választás forgatókönyve

Egy uniós jogszabály miatt meg kell várni, amíg az összes tagállamban befejeződik a voksolás, Olaszországban pedig 23 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Este 11 óra előtt nem hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a május 25-i európai parlamenti választás eredményeit. Egy Európai Uniós jogszabály miatt ugyanis meg kell várni, amíg az összes tagállamban befejeződik a voksolás, Olaszországban pedig 23 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek. A szavazatszámlálás már este 7-kor megkezdődik, 11 órára várhatóan csaknem teljes feldolgozottságú adatok várhatók.

„Vedd észre. Tégy érte. Légy része” -ezzel a szlogennel hívja fel a szavazópolgárok figyelmét az Európai Parlament a közelgő EP-választásra. A jelmondat üzenete, hogy a szavazóurnáknál az emberek meghatározhatják Európa jövőjét. A 751 tagú Európai Parlamentbe Magyarország 21 képviselőt küldhet.

A szavazás május 25-én lesz, a több mint 8 millió választásra jogosult 10.386 szavazókörben voksolhat. Az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, így az országgyűlési választástól eltérően mindenki ugyanolyan szavazólapot kap majd. A Nemzeti Választási Bizottság a határidőig nyolc jelölőszervezet listáját vette nyilvántartásba. Ezek sorrendje a szavazólapon a következő lesz: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, és Demokratikus Koalíció.

A szavazókörök reggel 6-tól este 7 óráig lesznek nyitva, utána kezdődik a szavazatok számlálása. A hivatalos eredményekre azonban 23 óráig várni kell majd. Azokat ugyanis egy Európai Uniós jogszabály szerint csak akkor lehet közzé tenni, ha az összes tagállamban befejeződik a voksolás. - mondja Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. "Olaszországban 11 óráig, tehát este 11 óráig fognak választani. Ezért csak ezt követően, amikor ott is bezárták valamennyi szavazókört, akkor hozhatóak nyilvánosságra az eredmények" – nyilatkozta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Az EP-választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. A határon túli magyarok - ha uniós tagállamban laknak - az ottani EP-listákra voksolhatnak.

A magyar listákra azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok is szavazhatnak, ha május 9-ig kérik felvételüket a magyarországi névjegyzékbe, de mindenki csak egy országban vehet részt a voksoláson. Azok a magyar állampolgárok, akik a szavazás napján külföldön lesznek, 74 ország 98 külképviseletén élhetnek szavazati jogukkal, ha május 17-ig felvetetik magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt eddig több mint 1650-en tették meg. Azok pedig, akik Magyarországon, de nem a lakóhelyükön akarnak szavazni, május 23-án délután 4-ig jelentkezhetnek át egy másik magyarországi településre.