Csepreghy: egyetlen forint sincs veszélyben

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára határozottan cáfolta a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásáról szóló sajtóhírt.

Levél érkezett Brüsszelből, az Európai Bizottság részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól az uniós kifizetésekről.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára határozottan cáfolta a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásáról szóló sajtóhírt. Csepreghy rendkívüli tájékoztatóján elmondta: már 4 évvel ezelőtt bejelentették, hogy az idén módosítják a fejlesztéspolitikai koncepciót, és erről Brüsszelt is tájékoztatták.

Hangsúlyozta: az új rendszert jelenleg elemzi az Európai Bizottság, amely mindössze annyit kért, hogy április 15-e után, az átvilágítás lezárásáig ne küldjön új számlákat Magyarország Brüsszelbe.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Duna Közbeszédben elmondta, hogy Magyarország a fejlesztéspolitikai rendszert sokkal pályázóbarátabbá szeretné alakítani, ami brüsszeli jóváhagyáshoz kötött, ezért van most vizsgálat.

Közölte, hogy az április 15-ét megelőző időszakra vonatkozó számlákat küldtek és küldenek is ki, amit a bizottság kiegyenlít, de azok a számlák amik, a fejlesztéspolitikai rendszer átalakítása után kerültek kiállításra, addig nem fizetik ki, amíg a vizsgálat le nem zajlik, ez körülbelül másfél, két hónapot jelent, azaz „körülbelül júniusban küldünk ki újabb számlatételeket”, amelyeket visszamenőlegesen is rendeznek – mondta Csepreghy Nándor.

„Veszélyben egy forint sincs, az Európai Bizottság és a magyar kormány három havonta számol el egymással” – hangsúlyozta.

Csepreghy Nándor közölte: a pályázók semmit nem fognak érzékelni a történtekből. Hozzátette: biztosak abban, hogy az új intézményrendszer szabályosan működik, és ezt Brüsszel is el fogja ismerni.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy az uniós pénzek kifizetése abban az ütemben halad, ahogy Magyarország vállalta, „illetve jobban”. A helyettes államtitkár közölte: „2015-ben Magyarország lehet az első uniós tagállam, aki 100 százalékban lehívta az őt megillető pénzügyi keretet” – mondta.