2017-re épülhet fel a Rubik Múzeum Budapesten

Erről Fürjes Balázs, a budapesti Rubik-központ létrehozásának kormánybiztosa beszélt az amerikai New Jersey-ben a Rubik-kocka 40. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon. A közmédia is csatlakozik az évfordulóhoz, vasárnap valamennyi csatornán tematikus napon ünnepli a magyar tehetségeket.

Az amerikai Rubik kiállítás egyik legfeltűnőbb darabja egy 18 karátos aranyból készült, gyémánttal ékesített Rubik-kocka. Két és fél millió dollárt azaz 550 millió forintot ér. A különleges darab egy texasi ékszerészé, aki a Duna Híradónak azt mondta a legjobb helye Magyarországon, a Rubik Múzeumban lenne.

"Hallottam a Rubik Múzeumról, szerintem ez egy remek ötlet és azonnal eszembe jutott, hogy ott lenne a helye a kockának. Nem lennék meglepődve ha majd öreg koromban ellátogatnék Budapestre és ott lenne kiállítva a remekmű" - mondta az amerikai ékszerész.

A kiállítás megnyitója után, Fürjes Balázs kormánybiztos azt mondta: a tervek szerint 2017-re épül fel a Rubik-kocka formájú múzeum Budapesten. "Szeretnénk elkészülni egy olyan Science Center kiállítási központtal aminek a tartalmát és az építészeti megformálását a rubik kocka inspirálja, állni fog ez az épület ahogy áll a Ludovika áll a Fradi stadion, áll a felújított Akvárium áll a Várkert bazár" - tette hozzá.

A közmédia is gőzerővel készül a vasárnapi, Rubik 40. - A magyar kreativitás napja elnevezésű egész napos műsorra. A Rubik-kocka mellett, szó lesz más híres magyar találmányokról és feltalálókról, így a szódavíz, a golyóstoll vagy éppen a gyufa megalkotóiról.

Az M1, az M2, a Duna, a Duna World, a Kossuth Rádió, és a Petőfi rádió is részt vesz a műsorfolyamban. A nézők és a hallgatók kisfilmekből és stúdióbeszélgetésekből ismerhetik meg a kiemelkedő magyar feltalálók és tudósok munkáit.

A budapesti Design Terminálban interaktív programokkal várják reggel kilenc órától a gyerekeket és a felnőtteket.