Törli az adatokat a webszolgáltató?

A legtöbb kis- és középvállalkozás különböző hostingcégeknél bérel weboldalának tárhelyet. Arra azonban kevesen gondolnak, vajon mi történik az adatokkal olyankor, amikor fel szeretnék bontani a szerződést.

Rengeteg információt kezelnek weboldalaikon keresztül a magyar vállalkozások. Árlisták, ügyféllisták, feliratkozók e-mail címeinek listája – csak néhány példa a kényes adatokra. Mivel azonban senki sem követeli meg, hogy a szerződés megszüntetésekor a webtárhelyet szolgáltató valamilyen igazolást mutassanak fel arról, hogy törölték az adatokat, ezért a legtöbb esetben a szolgáltató jóindulatára és szokásrendszerére van bízva, hogy mit tesz korábbi ügyfeleinek adataival.

A minőségi szolgáltatók természetesen ügyelnek arra, hogy a merevlemezek, szerverek leselejtezése során ne kerüljenek ki ügyféladatok, sok kisebb cég azonban nem foglalkozik az adattörlés kérdésével – emeli ki Kárpáti Zoltán, a 35 ezer weboldalt kezelő Tárhely.Eu ügyvezetője. A szakember tapasztalata szerint az adatvédelem fontossága egyszerűen még nem része a magyar kis- és középvállalatok céges kultúrájának, így az ügyfelek sem kérik számon a törlés lehetőségét.

Blancco_900-494


Ezen a gyakorlaton szeretnének változtatni azzal, hogy ügyfeleiknek elérhetővé teszik a bérelt szerverek minősített adattörlését. A cég megállapodást kötött az adattörlési megoldások vezető szolgáltatójával. A Blancco magyarországi képviselete NATO-ajánlással és Common Criteria minősítéssel rendelkező törlési megoldásokat biztosít a Tárhely.Eu számára, melyek a 100 százalékos fertőtlenítés mellett a törlések részletes jegyzőkönyvezését és elektronikus hitelesítését is lehetővé teszik.