Prága védelmi intézkedéseket tervez, ha az oroszok belépnek Ukrajnába

Amennyiben az orosz hadsereg átlépné Ukrajna határait, Csehország megerősíti saját határai és az ország stratégiai fontosságú objektumainak védelmét - közölte Petr Pavel, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

 

"A válság már bennünket is érint. Ha az orosz hadsereg átlépné az ukrán határokat, Csehország számára komoly problémák keletkeznének" - mondta a vezérkari főnök a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban pénteken megjelent beszélgetésben. Megjegyezte: az orosz-ukrán katonai összecsapás menekültáradatot indíthatna el, amelyre az állam a határok átjárhatóságának csökkentésével reagálhatna. Számolni kell a Csehországban élő több mint százezres ukrán közösségen belüli feszültségek növekedésével is.

Pavel szerint a csehek többsége úgy véli, hogy a válság őket nem érinti, s a helyzet politikai eszközökkel lesz megoldva. "Ukrajna és Krím a valóságban ébresztőt jelentenek abból az állapotból, hogy minket semmi sem fenyeget" - mutatott rá az altábornagy.

A cseh vezérkari főnök szerint a NATO nem küld csapatokat Ukrajnába. "Sem akarat, sem jogi alap nincs katonák küldésére Ukrajnába" - mondta Pavel.

Megerősítette: amennyiben nyílt orosz-ukrán katonai konfliktus tör ki, Csehország kész négy Gripen vadászgépet és több mint 300 katonát bocsátani a NATO keleti határainak védelmére.

A NATO-nak világos az álláspontja azon határ tekintetében, amelyet az oroszoknak nem szabad átlépniük: ez a balti államok veszélyeztetése.

"Ezen országok veszélyeztetése egyértelműen az Észak-atlanti-szerződés 5. cikkelyének alkalmazásához vezetne, amely a katonai erő alkalmazásával is számol" - állítja a cseh vezérkari főnök.

A kollektív védelem ilyen esetére Csehország kötelezte magát, hogy akár ötezer fős teljes felszerelésű egységet bocsát a NATO rendelkezésére - közölte az altábornagy a lapban. Úgy véli azonban, hogy a helyzet ilyen elfajulása egyelőre nem valószínű.