Fidesz: Brüsszel megint a multik oldalára állt

A Fidesz szerint a plázastop miatt indított kötelezettségszegési eljárással a brüsszeli bürokraták megint nem a nemzeti érdekek mellett döntöttek, hanem a multik oldalára álltak. A Fidesz azonban kitart a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítő döntése mellett - jelentette ki Hoppál Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, reagálva az Európai Bizottság által indított eljárásra, amelynek részleteit a kormány szakértői vizsgálják.

"A 2002 és 2010 között nyakra-főre épült plázák (...) minimális ellensúlyozását szolgáló törvényünk a hazai kiskereskedőket hozta kissé jobb helyzetbe", mint amilyenben a szocialisták kormányzásának idején voltak - mondta a szóvivő. Meglátása szerint a magyar kkv-k melletti kiállás érdemben nem rontja a nagy bevásárlóközpontok gazdasági pozícióit.

A Fidesz-KDNP éppen azért állított - egyedüliként - "nemzeti listát" az európai parlamenti (EP-) választásra, mert arra készülnek, hogy képviselőiknek az EP-ben határozottan ki kell majd állniuk a magyar föld, a magyar pálinka, a magyar akác, az Erzsébet-program, a rezsicsökkentés eredményei és a plázastop mellett is - hangsúlyozta Hoppál Péter.

Fontosnak nevezte, hogy a májusi EP-választáson a magyarok újra erősítsék meg azt a szándékukat, amely szerint "igenis erős nemzeti érdekképviseletre van szükségünk Brüsszelben". Sem a baloldaliak esetenként az ország ellenében történő brüsszeli politizálása, sem a Jobbik "felesleges és káros handabandázása" nem segíti a nemzeti érdekek érvényesítését az Európai Unióban - fogalmazott a Fidesz szóvivője.

A vállalati szektorral kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte azt is - utalva a GKI friss felmérésére -, hogy utoljára másfél évtizede voltak olyan optimisták a cégek, mint most. Különösen az építőipari vállalkozások körében javult jelentősen a gazdasági körülmények alakulásának megítélése - hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy a régióban a magyar gazdaság növekszik a legnagyobb mértékben, a cél pedig az, hogy 2016-ra már 4 százalékos legyen a bővülés.

Magyarország nagy lehetőségek előtt áll a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban is, hiszen az egy főre jutó fejlesztési támogatást nézve a harmadik legmagasabb összeget harcolta ki a kormány - mondta Hoppál Péter, aki kijelentette: "nem fogjuk hagyni, hogy a bukott baloldal és az unióellenes szélsőséges erők veszélyeztessék ezt a 2014-2020 közötti újabb fejlődési esélyünket".