Csaknem 150 japán képviselő látogatott el a vitatott Jaszukuni-szentélybe

Túlnyomórészt konzervatív japán parlamenti képviselők csaknem másfél száz fős csoportja látogatott el kedden a háborús halottaknak, köztük kivégzett háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélybe annak tavaszi megemlékezésén.

A vizit sajtóértékelések szerint várhatóan tovább rontja a szigetország és szomszédai amúgy is feszült viszonyát és hatással lehet Barack Obama amerikai elnök szerdán kezdődő ázsiai látogatására.

Az elsősorban Kína és Dél-Korea által a japán militarizmus jelképének tekintett szentélybe tokiói törvényhozás két házának tagjaiból álló 146 fős csoport, köztük Sindo Jositaka belügyminiszter látogatott el egy nappal azelőtt, hogy Obama Tokióban megkezdi a Japán mellett még Kínát, Dél-Koreát és Malajziát érintő nyolcnapos látogatását.

A Jaszukuni-szentély Tokióban


Hétfőn Abe Sindzó konzervatív kormányfő fát adományozott a kegyhelynek, ami Kína szerint Obama arcul csapása, Dél-Korea szerint sajnálatos cselekedet volt. Abe decemberben látogatást tett a Jaszukuniban, és ezzel nemcsak országa szomszédait bőszítette fel, hanem legszorosabb szövetségese, az Egyesült Államok rosszallását is kiváltotta.

A 19. században Meidzsi császár által emelt sintó szentély a japán háborús halottaknak, köztük 14 háborús bűnösnek állít emléket. Ez utóbbi miatt Dél-Korea és Kína hevesen ellenzi, hogy japán politikusok ellátogassanak oda, a vizitek pedig általában komoly diplomáciai viszályhoz vezetnek. A sintó hívők számára kiemelkedően fontos esemény a szentély évenkénti két megemlékezése, a tavaszi, illetve az őszi.