Nem hervadnak el a határon túli lányok sem

A határon túli területeken a legtöbb helyen több vödör vízzel érkeztek a fiúk a lányos házakhoz. A Fölszállott a páva tehetségkutatón győztes Cirkalom együttes táncosai a vajdasági Topolyán lovas kocsin mentek locsolni, de nem hervadnak el a felvidéki és az erdélyi asszonyok sem.

A lányokat néhány vödör vízzel, édesanyjukat illatos kölnivel locsolták meg a cserkészek a felvidéki Szepsiben. A lányos háznál gazdagon terített asztal várta a locsolókat.

A lányok közösen festették a tojásokat. A fiúk szerint ezeknek a piros hímes tojásoknak sokkal nagyobb az értékük, mintha pénzt kaptak volna. „Hagyományőrző küldetése is van a cserkészetnek, és másrészt pedig számunkra is jó móka az ismerősöket, a cserkészlányokat meglátogatni és megönteni őket” – mondta a cserkészparancsnok.

Erdélyben a sóvidéki fiúk színes szalagokkal, díszekkel és tojásokkal felékesített fenyőágakat vittek közeli lányismerőseiknek. A fákat a kapura vagy a tornácra szögezték, a lányok piros tojással, csokoládéval hálálták meg a kedvességet. A faluban a legtöbb húsvétfát két kislány kapta. „Egészen estig folyamatosan kaptuk a fákat, tizenegy fát kaptunk, a tavaly kilenc fánk volt, úgyhogy most már évről évre egyre többet fogunk kapni, ha minden igaz, mert Szilvi is jövőre már nagyobb” – mondta Deák Erzsébet.

A topolyai lányok sem maradtak szárazon. Őket a "Fölszállott a páva" kategória győztesei, a Cirkalom táncosai is meglocsolták. A fiúk lovas kocsin, nótaszóval és több vödör vízzel érkeztek. „Idefelé azon gondolkodtam a lovas kocsin, hogy százötven évvel ezelőtt a topolyaiak ugyanezt látták, maximum nem tégla-, hanem sár- és vályogházak között haladtak ugyanígy lovas kocsival, de a lényeg ugyanez volt” – mondta Sörfőző Kornél, a Cirkalom Táncegyüttes csoportvezetője.

A néptáncosok hajnalban kezdték körútjukat, csaknem harminc háznál álltak meg. A vajdasági Horgoson a lányok népviseletben várták a locsolókat. A néphagyomány szerint az a legszebb, legkapósabb lány, akinek a legtöbb locsolkodója van.

Az Egyesült Államokban, Cleveland templomaiban húsvétkor több helyen magyar nyelvű miséket és istentiszteleteket is tartottak. A Szent Imre templomban sokan magyar népviseletben vettek részt a szentmisén.