Dél-koreai kompbaleset: az elnök gyilkossághoz hasonlította a kapitány viselkedését

Hevesen bírálta hétfőn az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának és legénysége néhány tagjának viselkedését Pak Gun Hje, az ország elnöke, aki szerint a több száz utas és a hajó sorsára hagyása gyilkossággal ér fel.

A koreai kormány tagjaival való találkozóján Pak ígéretet tett az ügy alapos kivizsgálására és a vétkesek teljes körű felelősségre vonására, ugyanakkor elismerte, hogy komoly gondok voltak a közvetlenül a katasztrófa után tett kormányzati intézkedésekkel.

A kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését "érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak" nevezte Pak, és kijelentette, hogy azt nem lehet és nem is szabad eltűrni.

A kompbaleset ügyében eljáró hatóság pénteken letartóztatási parancsot adott ki a hajó kapitánya és a legénység két tagja ellen. Hétfőn a hatóságok őrizetbe vették a legénység több tagját, három tisztet és egy gépszerelőt. Gondatlansággal, a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják őket.

A mentők közben újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok hivatalos száma helyi idő szerint hétfő este tíz óráig 87-re emelkedett. Kétszáztizenöt utast még mindig nem találnak. A katasztrófát 174-en élték túl. Hétfőn rábukkantak három külföldi utas - egy orosz diák és egy a 30-as évei vége felé járó kínai házaspár - holttestére is. A kutatást most a hajónak a harmadik fedélzetén lévő éttermére összpontosítják, ahol a feltételezések szerint sokan tartózkodtak a katasztrófa idején. A komp ötszintes volt. A mentésben több száz búvár dolgozik. Öt vezető kötelet feszítettek ki a hajótest oldalánál lefelé, és a járművön belül, ami segíti a mozgásukat. Az időjárás javulása lehetővé teszi, hogy a munkát éjjel-nappal folyamatosan végezzék.

A mentőcsapatnak sikerült beszereznie két amerikai gyártmányú, távirányított víz alatti kutató járművet, de a bevetésük nem hozott eredményt. Hollandiából három szakember segítségére számítanak, Japánból a helyszínre hívták a hajó építőit, Kínától pedig úszódarukat kértek.

A búvárok attól tartanak, hogy a holttestek az idő múltával a felismerhetetlenségig károsodnak a vízben. Ha még több idő eltelik, a tetemek felbomlanak odalent - mondták.

A hőmérséklet a tenger felszínén jelenleg 13 Celsius-fok körül, a mélyben 8 Celsius-fok körül van. A szakértők szerint a holttestek 72 óra elteltével kezdenek felbomlani a tengervízben 8 Celsius-fokos hőmérsékleten.

A szerdai katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.