Új variáns okozta a nyugat-afrikai Ebola-járványt

A nyugat-afrikai Ebola-járványt a kórokozó új variánsa, tehát nem a Közép-Afrikából származó vírustörzs okozta.

A Guinea egyik távoli vidékéről a fővárosra, Conakryra és a szomszédos Libériára is átterjedő járvány pánikot okozott az elégtelen egészségügyi ellátórendszerrel és nem túl szigorú határvédelemmel küzdő térségben.

Fertőzött betegek vérmintáinak vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy az Ebola Guineában megjelent formája 97 százalékban mutat hasonlóságot a zairei változattal, tehát nem onnan hurcolták be Guineába, hanem új törzse fejlődött ki ott - állapította meg a több mint 30 tudósból álló csoport a New England Journal of Medicine című szaklap friss számában megjelent tanulmányában.

Az Ebola-vírus okozta betegségre sem orvosság, sem gyógymód nincs. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A kórokozót a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt. Gyanítják, hogy erdei denevérektől származik, emberről emberre pedig testnedvekkel való érintkezéssel terjed. Lehetséges, hogy a vírus már a térségben lappangott egy ideje, guineai felbukkanása rávilágít arra, hogy a járvány a nyugat-afrikai térségben bárhol kitörhet - folytatódik a tanulmány.

A CDC által közzétett kép az Ebola-vírusról. (Fotó: EPA/Cynthia Goldsmith/CDC)

A CDC által közzétett kép az Ebola-vírusról. (Fotó: EPA/Cynthia Goldsmith/CDC)A Guineában bejelentett 197 fertőzött közül 122-en haltak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss, az ország egészségügyi miniszterétől származó adatai alapján. Tizenhatan a fővárosban, Conakryban hunytak el. Kedden a miniszter kijelentette: az új betegek száma látványosan visszaesett, a járványt már majdnem sikerült megfékezni.

Libéria egészségügyi miniszterének adatai szerint az ország 26 bizonyított vagy vélt Ebola-fertőzöttjéből 13-an haltak meg. A WHO április elején azt közölte, hogy a járvány megfékezése - amely egyike a legnagyobb kihívást képviselő Ebola-járványoknak - kettő-négy hónapba telhet.

Tarik Jasarevic, a WHO egyik szóvivője szerint a tény, hogy a vírust nem kívülről hurcolták be, arra utal, hogy korábban is lehettek járványok, amelyekről nem készültek feljegyzések. A Ghánából és Sierra Leonéből származó minták eddig negatívnak bizonyultak, a WHO egy Twitter-bejegyzése szerint négy Maliban élő beteg vérmintájában sem találtak Ebola-vírust.

A járvány megfékezésére a térség országai különféle szigorításokat vezettek be. Az intézkedések a repülőtereken végzett alapvető egészségügyi ellenőrzésektől egész addig terjedtek, hogy Szenegál teljesen lezárta Guineával közös határát, Gambia pedig megtiltotta egy Banjulba - az ország fővárosába - tartó repülőgépnek, hogy Guineából, Libériából és Sierra Leonéból utasokat vegyen fel.

Kapcsolódó tartalom