Fölszállott a páva - Szombaton lesz a döntő

Szombaton tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató döntőjét, amelyet az M1, a Duna és a Duna World is élőben közvetít.

"A műsor igazi értelme, hogy az egész ország látja, mennyi fiatal foglalkozik a népzenével" - hangsúlyozta Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a tehetségkutató verseny zsűrijének elnöke az MTI-nek.

Mint mondta, nagyon erős a mezőny, sokszor nehezen tudták eldönteni a zsűrizéskor, hogy az egyik produkció mitől jobb a másiknál, mert egészen kimagasló teljesítményekkel találkoztak. Megjegyezte, hogy jó hangszeres szólisták voltak az idén, de sajnos kiestek, mert egy kategóriában voltak a zenekarokkal, amelyek jóval hatásosabbak. Ezért sok produkció miatt fáj a szíve, mint például Salamon Soma furulya- és Dudás Klára citera-előadása.

"Egészen fantasztikus teljesítményt nyújtottak és magas szintű produkciót adtak elő ezek a gyerekek" - mondta Sebő Ferenc, hozzátéve: ebből látszik, hogy nincs olyan hangszer, amellyel ne lehetne lekötni a nézők figyelmét, ha az ember úgy kezeli, ahogyan kell.

"A műsor nagy erénye, hogy sokféle szín megjelenik benne, mindenféle hangszer és kombináció: tekerőlant, duda, citera, síp, zenekarok, tárogatók" - fogalmazott a zsűri elnöke, aki szerint igyekeznek majd különdíjakkal kárpótolni azokat, akik kiestek. "Versenyt igazán akkor lehetne csinálni, ha egy szál furulyával kellene mindenkinek játszania ugyanazt a darabot" - vélekedett Sebő Ferenc.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Hagyományok Háza közös tehetségkutató műsorának döntőjébe a zsűri döntése alapján Kacsó Hanga Borbála, a Tokos Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, Balogh Károly, Vaszi Levente, Kurdi Gábor, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, Kaszai Lili és Fundák Kristóf jutott tovább, a nézőktől a Bekecs Néptáncegyüttes és a Cirkalom Táncegyüttes kapta a legtöbb szavazatot.

Idén mind a négy kategória - az énekes szólisták és énekegyüttesek, a hangszeres szólisták és zenekarok, a szóló és páros táncosok, valamint a táncegyüttesek - győztesét az OTP Bank 2-2 millió forinttal, a közönségdíjas produkciót pedig az MTVA további 2 millióval jutalmazza.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy határon túli és egy hazai kisebbségi produkciónak ajánlott fel 2-2 millió forintot és az OTP Bank emellett összességében további 2 millió forinttal értékeli a 2014-es évad legkiemelkedőbb produkcióit.