Kötelező kungfu egy nyolc magyarországnyi területen

Kötelező kungfut tanulniuk a gyerekeknek Csiangszu tartomány általános és középiskoláiban. A döntéstől azt remélik, hogy könnyebben őrzik meg egészségüket a fiatalok.

A South China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap beszámolója szerint a 79 milliós kelet-kínai tartomány tanulói mostantól egy szélesebb, egészséges életmódra nevelő kampány keretein belül sajátíthatják el a kínai harcművészet fogásait a gimnasztika és az atlétika mellett. A tartományi vezetés rögzítette: a kungfut nem csupán a mozgás miatt választották a tantervbe, a kínai kultúrában és történelemben betöltött szerepe nyomán is fontos.

A terv kivitelezése komoly akadályokba ütközhet, a tartományban ugyanis nincs elegendő kungfuoktató. E problémát a testneveléstanárok képzésével próbálja megoldani a helyi kormány, harcművésztáborokban képeznék ki őket az oktatók. A kungfuoktatást a szülők többsége kedvezően fogadta, egy részük viszont ellenzi a tervet, mondván a harcművészet tanulása során akár komolyan is megsérülhetnek a gyerekek.

Az aktívabb élet hirdetésére az elmúlt években országszerte indultak kezdeményezések. A sportért felelős kormányhivatal egy tavalyi jelentése szerint a kínai fiatalok nem mozognak eleget, az elhízottak aránya évről évre nő. A hivatalos statisztikák szerint a kínai városokban ma a 8 és 12 év közötti fiatalok 15 százaléka túlsúlyos, kövérnek további 8 százalékuk számít. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 15 év feletti lakosság 38 százaléka túlsúlyos.