Horváth bízik benne, hogy Bajnai mégsem akar főpolgármester lenni

Várospolitikust kell jelölni főpolgármesternek, a Budapest vezetői posztjáért indított személynek nem a baloldal megújítása a feladata - mondta Horváth Csaba MSZP-s politikus, aki továbbra is a párt főpolgármester-jelöltjének tartja magát, és nem gondolja, hogy Bajnai Gordon a kihívója lenne.

Hosszas egyeztetésekre számít főpolgármester-jelöltsége ügyében az MSZP-s Horváth Csaba, de minderre csak május 25-e, az európai parlamenti választás után – mondta a szocialista politikus a 180 percben.

Horváth Csaba szerint a témában el kell oszlatni egy félreértést. Hangsúlyozta: a Párbeszéd Magyarország (PM) részéről volt egy nyilatkozat, amely szerint a párt olyan főpolgármestert-jelöltet szeretne, aki vállalja a baloldal megújítását. Itt azonban súlyos félreértésről van szó, hiszen a főpolgármesternek nem ez a feladata, Budapest vezetőjét azért választják, hogy várospolitikusként a helyiek érdekeit a legjobb tudása szerint képviselje. A várospolitika az emberek hétköznapi életéről szól, a modern, biztonságos, tiszta Budapestről, arról, hogyan lehet a javítani a budapestiek életminőségén, és ez egészen más, mint a pártpolitika – fogalmazott.
Horváth Csaba főpolgármester-jelölt (MSZP) az indulása körüli vitáról - 180 perc

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tartja kihívójának Bajnai Gordont, az Együtt-PM pártszövetség vezetőjét. Ennek nagyon egyszerű az oka, ugyanis Bajnai Gordon ettől a lehetőségtől többször, nyilvánosan „köszöni szépen”, elhatárolódott – mondta az MSZP-s politikus. „Bízom Bajnai Gordon szavában” – fogalmazott Horváth Csaba, aki szerint az Együtt-PM vezetője nyilván általános értékeket vagy érdekeket képvisel, amikor azt mondja, hogy a jelöltségről tárgyalni kell.

Hangsúlyozta, már az országgyűlési választási megállapodás előtt is abban egyeztek meg, hogy a témában május 25-e után kezdődnek az érdemi tárgyalások, tehát ebben semmi újdonság nincs. Az pedig, hogy egyes pártok az EP-választás előtt helyezkednek, természetes, még akkor is, ha lehetne ezt sokkal finomabban is hangolni – tette hozzá.

Horváth Csaba  szerint nem a szocialista párt jelöltségéről kell egyeztetni, hiszen az MSZP az összes létező döntéshozó fórumán egyhangúlag úgy határozott, hogy ő lesz a jelölt. Most alapvetően a várospolitikai elképzeléseikről kell egyeztetni – fogalmazott.

A politikus szerint az MSZP egységes a jelöltségét illetően, és az MSZP választmányi elnöke, Botka László is kiáll e mögött. Botka Lászlónak azon kijelentése, hogy a főpolgármester-jelöltség kapcsán semmi nincs kőbe vésve, annak a nyitottságát kell, mutassa, hogy ha bárki jobb, tapasztaltabb és nagy támogatottságú várospolitikust tud felmutatni, akkor arról tárgyalni kell. „De hát nyilván nem bemondás alapján, mint az ultiban, hanem tudományos alapon. Elsősorban a programról kell tárgyalni, másodsorban a személyről” – nyilatkozta a Kossuth Rádióban Horváth Csaba MSZP-s politikus.