Mobil interneten felügyeli felvonóit a finn KONE

A Vodafone mobil távközlési konszern M2M mobil adatátviteli platformját választotta a finn KONE felvonógyártó és épületgépészeti vállalat berendezései távfelügyeletének ellátására - közölte a mobiltársaság.

A felvonók valós idejű műszaki felügyeletét lehetővé tevő megállapodás a "dolgok internete" technológiában rejlő lehetőségek egyik első gyakorlati hasznosítása: a távfelügyeleti műszaki diagnosztikai megoldások lehetővé teszik az üzemzavarok megelőzését és a leállási idők minimalizálását, valamint a karbantartási munkák tervezését a KONE világszerte működő több ezer felvonó egységénél.

A Vodafone M2M (machine to machine - gépek közötti kommunikáció) platformja valós idejű mobil adatátviteli kapcsolatot bonyolít le különféle szenzorok, gépi berendezések és az irányító központok között: a KONE minden egyes felvonó egységébe beépített adat SIM-kártya a mobil távközlési hálózaton továbbítja az egység aktuális műszaki paramétereit a KONE irányító központjába, ahol az adatok elemzése és kiértékelése történik. Így a KONE egyetlen rendszerben, központilag lesz képes ellátni berendezéseinek globális felügyeletét ahelyett, hogy országonkénti partneri együttműködésekre kellene hagyatkoznia.

A finn KONE több mint 43 ezer alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb felvonó gyártó és üzemeltető vállalata, tavaly 6,9 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert.