Elérhetőek az újgenerációs napelemes mobil töltők

Az új generációs napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához, és zsebtöltő méretében is képesek USB-adapterével összemérhető töltőáramot biztosítani.

Kimerítő okoseszköz-használat esetén jól jönnek a hordozható töltők - külső akkumulátorok. Méretük praktikus és kényelmi okokból sem lehet nagy. Néhány éve már léteznek olyan változatok is, amelyek beépített napelemet tartalmaznak. A legtöbb esetben viszont ezek a néhány négyzetcentiméter felületű napelemek olyan kevés energiát voltak képesek előállítani, amivel csak nagyon hosszú idő - sokszor napok - alatt tudták feltölteni az akkumulátort. Ennek oka, hogy a széles körben használt napelemek hatásfoka nagyon csekély. Ami persze nem okozna gondot akkor, ha egyszerűen megnövelhetnénk a napelem felületét, és máris rendelkezésre állna a kívánt teljesítmény. Egy hordozható eszközzel azonban ezt nem tudjuk megtenni, tehát csak az adott felület méretéhez igazodó napelemet lehet használni.

A problémát az új generációs, nagy hatásfokú - "high efficiency" - napelemek oldották meg. A technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelemcellákat ipari mértekben előállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének, azaz ugyanakkora felületen közel 50 százalékkal több elektromos energiát tudnak termelni. Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják fel elektromos energia előállításához és egy zsebben elférő mobiltöltő méretében is képesek az USB-adapterekével már összemérhető töltőáramot biztosítani.

Viator Explorer napelemes töltő_900-494

Az újgenerációs, a korábbiaknál sokkal nagyobb használati értékű napelemes töltők már megjelentek a magyar piacon. A ViatorPower kínálatában például megtalálható az elegáns, kecses női változattól a robusztus, víz- és ütésálló túraváltozatig többféle kialakítású modell. Utóbbi, a Viator Explorer például olyan napelemes USB-töltő, amelynek felülete kisebb, mint egy A5-ös papírlap, és 3,3 wattos napeleme már 7-9 óra alatt fel tudja tölteni a 3000 mAh-ás akkumulátort. Ennyi energia pedig már egy iPhone vagy más okostelefon egész napi működtetéséhez is elegendő.