Kapcsolatba lép Mongóliával az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok fejleszteni akarja katonai kapcsolatait Mongóliával. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter erről szóló megállapodást írt alá Ulánbátorban.

Az Egyesült Államok fejleszteni akarja katonai kapcsolatait Mongóliával, Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter erről szóló megállapodást írt alá csütörtökön Ulánbátorban, tíznapos ázsiai-csendes-óceáni látogatásának utolsó állomásán.

Mongólia két olyan nagyhatalom - Kína és Oroszország - között fekszik, amelyekkel az Egyesült Államoknak nézeteltérése van bizonyos területi viták miatt. E területi vitákban Oroszországgal, illetve Kínával olyan országok állnak szemben, amelyek az Egyesült Államok szövetségesei. Hagel körútján többször felszólította a térség országait, hogy tartsák tiszteletben szomszédaik területi integritását, és ha vannak közöttük viták, azokat békésen oldják meg.

Hagel megköszönte Mongóliának, hogy egy-egy alakulattal hozzájárult az afganisztáni és az iraki nemzetközi katonai misszióhoz. A mongol katonák általában amerikai létesítmények biztonságáról gondoskodtak. Minden mongol egységparancsnok részesült amerikai katonai képzésben. Az Egyesült Államok évente kétmillió dollár értékben ad el hadfelszerelést az országnak, és további egymillió dollár értékben szervez katonáinak kiképzést és gyakorlatokat - közölte korábban a Pentagon.

A mongol hadseregnek tízezer aktív katonája van, és közülük 9500 vett részt iraki, afganisztáni vagy más nemzetközi misszióban. Hagel a mongol hivatali kollégájával, Das Demberal Bat-Erdenével aláírt megállapodásban azt írta, hogy Mongóliának mint a demokratizálódás útján elindult országnak "stabilizáló hatása van Ázsiában, és átlátható módon szeretné fejleszteni hadseregét".

Az amerikai védelmi miniszter mongol vendéglátóitól kapott ajándékba egy lovat, amelyet ő a gondozása végett otthagyott az országban. A mongol vendéglátók megígérték Hagelnek, hogy minden évben kap egy fényképet lováról.