Turcsinov szerint a szakadárok lőfegyvert alkalmaztak a rendőrökkel szemben

A "szakadárok" fegyvert alkalmaztak a harkivi megyei adminisztráció felszabadítására kivezényelt rendőrök ellen, és kézigránátokkal dobálták őket - közölte kedden Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ideiglenes kormányfő, aki arra figyelmeztetett, hogy a hatóságok az ukrán törvényekkel és alkotmánnyal összhangban terroristákként és bűnözőkként fognak bánni azokkal, akik ilyet tesznek.

Turcsinov az ukrán parlament keddi ülését megnyitva beszélt arról, hogy a harkivi szakadárok fegyvert vetettek be az épület felszabadítására érkezett rendőrök ellen, akik viszont - mondta - "sosem használnak" fegyvert a békés tüntetők ellen.

Arszen Avakov belügyminiszter szerint Harkivban nagyon nyugtalan volt az éjszaka. Az oroszbarát tüntetők belülről felgyújtották a harkivi megyei adminisztráció épületét, fény- és hanggránátokkal dobálták meg a Nemzeti Gárda katonáit, tüzet nyitottak a belügyi egységek fegyvertelen embereire. Avakov szerint a belügyminisztérium három alkalmazottja megsérült, egyikük állapota súlyos.

A reggeli órákban a belügyminisztérium kommandósai szabadították fel az épületet, egyetlen lövést sem adtak le, gránátokat és másfajta fegyvereket sem alkalmaztak, hetven embert őrizetbe vettek, és fegyvereket koboztak el tőlük.
Az ukrán média kedd reggel adott hírt arról, hogy a kelet-ukrajnai Harkivben terrorellenes művelet zajlott, a rendőrség Jaguár nevű egysége megostromolta és megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét.

Harkivban előző nap a szakadárok kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot". A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött. Ugyancsak hétfőn, Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

Turcsinov keddi parlamenti felszólalásában közölte, hogy a rendvédelmi szervek provokációkat hiúsítottak meg Dnyipropetrivszki és Mikolajevi megyében. Az elkövetkező napokban felszabadítják a donyecki megyei adminisztráció épületét és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) luhanszki hivatalát is - tette hozzá.

Andrij Descsicja ukrán ügyvezető külügyminiszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva közölte, az ukrán kormánynak elegendő ereje és eszköze van ahhoz, hogy ellenőrzése alatt tartsa az ország területét, beleértve annak keleti részét is. Harkivban, Luhanszkban és Donyeckben a hatóságok kizárólag rendőri erőket vetnek be a tüntetők ellen. A moszkvai állításokra reagálva Descsicja azt mondta: nincs tudomása róla, hogy az ország keleti részén ukrán egyenruhába öltözött amerikai zsoldosok tevékenykednének.