A közmédia fotóriportereinek képeiből nyílt tárlat

A fotók a kijevi zavargások és a szocsi téli olimpia emlékezetes pillanatait örökítik meg.

Az MTVA/MTI két fotóriporterének, Beliczay Lászlónak és Illyés Tibornak nyílt kiállítása kedden Budapesten. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházának AulaGalériájában látható képek a kijevi zavargások és a szocsi téli olimpia emlékezetes pillanatait örökítik meg.

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója kifejtette: a közmédia egyik feladata az, hogy mindig, mindenhonnan pontosan és gyorsan tudósítson, és beszámoljon az eseményekről képben, hangban, fotóban vagy hírek formájában.

A közmédia fotóriportereinek kijevi és szocsi képeiből nyílt tárlat


"Ez a két kiemelkedő esemény alkalom volt arra, hogy fotóriportereink megmutassák szakmai tudásukat és tehetségüket" - emelte ki Gazsó L. Ferenc, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója. Hozzátette: Beliczay László kijevi felvételeit több külföldi hírügynökség is átvette, fotói címlapokon is szerepeltek Európában.

Beliczay László február 20. és 24., közvetlenül a kijevi zavargások legvéresebb napjai után készített mintegy 150 felvételt az ukrán fővárosban és a Függetlenség terén (Majdan), tárlatának címe: Tisztelet a majdaniaknak. Az AulaGalériában látható 36 felvétel háborús hangulatot idéz, a legmarkánsabb képen, amely a kiállítás plakátján is szerepel, véres ukrán zászlóval letakart kormányellenes tüntetők holttestei láthatók. Beliczay László emellett számos felvételen örökítette meg azokat az eseményeket, amikor tömegek vettek búcsút a zavargások áldozataitól a főtéren.

Beliczay László elmondta, hogy már az első napon, amikor megérkezett, megrázó esemény fogadta a kijevi Majdanon, ekkor szállították Kijev főterére az események első áldozatait. "Ez mellbevágó volt" - fogalmazott a fotóriporter, hozzátéve: senki sem számított arra, hogy aznap éles lőszerrel mesterlövészek fognak vadászni az emberekre.

Illyés Tibor február 4. és 23. között 568 képet készített a Szocsiban megrendezett téli olimpia helyszínein, a Szocsi - hóban, jégen, levegőben című kiállításon ebből mintegy húsz felvétel látható. Fotózta Miklós Edit alpesi sízőt és Keszler Andrea rövid pályás gyorskorcsolyázót, azonban a Jevgenyij Pljuscsenko műkorcsolyázóról edzés közben készült képeire a legbüszkébb. Mint elmondta, a tízszeres orosz bajnok, hétszeres Európa-bajnok és háromszoros világbajnok műkorcsolyázót a rövid program bemelegítése alatt sikerült fotóznia, amikor Pljuscsenko, az aranyérem várományosa megsérült, így nem tudott versenybe szállni a győzelemért.