Donyeckben oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független köztársaságot"

Az újonnan létrehozott "független donyecki köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett "népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták.

Az Ukrajnától való elszakadást követelő oroszbarát aktivisták Harkivban és Donyeckben


Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról. A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a "népi tanácsot".

A hivatal erkélyére kifüggesztették a "donyecki köztársaság zászlaját." Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.

Putyin: Moszkva nem engedi meg, hogy a nem kormányzati szervezeteket destruktív célokra használják

Oroszország nem engedi meg, hogy területén nem kormányzati szervezeteket destruktív célokra használjanak fel, "amint ez Ukrajnában történt" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Moszkvában.

"Egy alapvető dolgot szeretnék hangsúlyozni: világosan el kell különíteni a törvényes ellenzéki társadalmi tevékenységet, amely minden demokratikus társadalomban létezik, a szélsőségességtől, amely gyűlöleten, nemzetiségi és szociális viszály szításán, a törvény és az alkotmány tagadásán alapul" - hangsúlyozta az orosz államfő az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kollégiumának ülésén.

Feladatul szabta meg: különbséget kell tenni az államhatalommal szembeni civilizált ellenzéki magatartás és az idegen nemzeti érdekek kiszolgálása között, amellyel "saját országunknak okozunk kárt".

Putyin szerint a jelenlegi orosz törvények megteremtik a nem kormányzati szervezetek átlátható, szabad tevékenységének összes feltételét.

"Viszont soha nem fogjuk megengedni, hogy ezeket a szervezeteket destruktív célokra használják fel" - nyomatékosította az orosz elnök. Putyin szerint éppen ez történt Ukrajnában, ahol a nem kormányzati szervezetek csatornáin keresztül finanszírozták külföldről a nacionalista, neonáci struktúrákat, harcosokat, akik az "alkotmányellenes államcsíny fő ütőerejévé váltak".