A vasárnapi voksolás jogi végeredménye április 25-re várható

A négy évvel ezelőtt tapasztalt sorban állás a szavazókörök előtt nem ismétlődhet meg - mondta Patyi András elnök a Magyar Nemzetnek.

Patyi András ismertette: az NVB az országos választási lista végeredményét állapítja meg, legkésőbb a szavazási napot követő 19. napon, tehát április 25-ig. Hozzátette: várható, hogy a jogorvoslati kérelmek miatt a listás végeredményt valóban csak ebben az időpontban tudják rögzíteni. A 106 egyéni választókerület eredményeit az ottani választási bizottságok állapítják meg, de álláspontjuk - a töredékszavazatok miatt - hatással lesz az országos végeredményre, a mandátumok alakulására.

Vasárnap, késő este a választási rendszer közölni fogja azokat az adatokat, amelyek durván a szavazólapok kilencven-egynéhány százalékának feldolgozása után mutathatók ki. A számokat nyilvánosan bejelentik, mert önmagukban is komoly információs értékkel bírnak. A szavazás napján ugyanakkor még nem ismerhetők meg a külképviseleteken leadott listás és egyéni szavazatok és az átjelentkezők voksai, hiszen ezeket csak később, legkorábban április 12-én összesítik. Mind a 106 egyéni választókerületben lesz ugyanis egy szavazókör, amelyben 6-án este nem bontják ki az urnát. Az ebben található helyi szavazatokhoz a választást követő hatodik napon keverik hozzá a külképviseletekről hazahozott voksokat és a másutt szavazó átjelentkezők szavazólapjait.