Ismét élettel telt meg a Várkert Bazár

Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulóján átadták a Várkert Bazár megújult épületegyüttesét. A világörökség részét képező műemlék fejlesztésének első ütemében felújították az Ybl Miklós által tervezett részeket, kialakítottak egy kiállítóteret, és egy rendezvénytermet is.

Több mint 30 év után ma ismét élettel telt meg a Várkert Bazár. Élőzenével és tánccal ünnepelték a megújult épületegyüttes átadását. A rendszerváltás előtt több mint húsz évig üzemelt itt az ifipark, vagyis a Budai Ifjúsági Park, a kor egyik legnépszerűbb fővárosi szórakozóhelye. A nyolcvanas évekre azonban annyira leromlott az állapota, hogy végleg bezárták. Helyreállítása pedig csak évtizedekkel később kezdődött el.

"Ami 30 éven át pusztult és romosodott, az most három év alatt újjáépült, és ismét régi fényében tündököl." - mondta az átadóünnepségen Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy erős Budapest nélkül nincs erős Magyarország és egy hanyatló országban a főváros is csak zsugorodhatna. Példaként említette, hogy a közelmúltban megújult többek között a Vigadó, az Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Kossuth tér és a Ludovika Campus is, valamint elindult a 4-es metró.

"Immár nem kell sem magunk előtt, sem az idelátogató külföldiek előtt szégyenkeznünk. A várkert bazár újra a nemzet fővárosának egyik büszkesége lesz. Olyan büszkesége, amely nemcsak egy helyre állított szép, de élettelen épületsor, hanem reményeink szerint modern közösségi tér is, kiállító termekkel, konferenciateremmel, cukrászdával és étteremmel - mondta a miniszterelnök.

A Várkert bazár megújult épületegyüttesének átadása


A Várkert Bazár eddig a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke között szerepelt. Fejlesztésének első ütemében felújították az Ybl Miklós által tervezett részeket. Kialakítottak egy összesen 2500 négyzetméteres kiállítóteret, és egy rendezvénytermet is. A munkálatokat pedig folytatódnak, a felújítás második ütemét augusztus végére fejezik be.

L. Simon László, a Budai Vár felújításáért felelős kormánybiztos elmondta: az idén lezáruló második ütemben befejezik a mélygarázst és az új rendezvényterem kialakítását. "Fantasztikus" reneszánsz kertet varázsolnak a hegyoldalba, rendbe teszik a Lánchíd utcát is, új villamos megállókat és dunai hajó kikötőket is kialakítanak.

A felújításon eddig 27 mérnök mellett naponta 800 ember dolgozott, és több mint negyven hazai cég kapott valamilyen szerepet a kivitelezésben.