Hende: A szemétszállításnak is nonprofittá kell válnia

Nem nyereségorientált szolgáltatásként képzeli a szemétszállítást a jövőben Hende Csaba honvédelmi miniszter. A politikus, akik egyben Szombathely országgyűlési képviselője, a Vas megye hulladékgazdálkodását megújító beruházás alkalmából mondta el véleményét.

A jövőben a szemétszállításnak is nonprofit közszolgáltatásként kell működnie - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki Szombathelyen lerakta egy 2,5 milliárd forint értékű, 127 települést érintő környezetvédelmi beruházás alapkövét csütörtökön.

A nyugat-dunántúli regionális hulladékgazdálkodási projekt megvalósítása Vas megye egész hulladékgazdálkodási rendszerének megújítását jelenti, ami több mint 186 ezer embert érint közvetlenül, és ami évente 8500 tonna hulladék szelektív összegyűjtését, szétválogatását, nyersanyagként való hasznosítását teszi lehetővé - mondta.

Hozzáfűzte: a program keretében 27 ezer komposztálóládát osztanak majd ki az érintett települések lakói között.

Hende Csaba hangsúlyozta: nem mindegy, hogy a XXI. század elején mit teszünk a hulladékkal, sok pénzt és bosszúságot takaríthatunk meg önmagunknak, de még unokáinknak is, ha válogatjuk, összegyűjtjük és újrahasznosítjuk azt.

Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere úgy fogalmazott: utódainktól kölcsönkaptuk a Földet, ezért úgy kell éljünk, hogy használható legyen a későbbiekben is.

Marton Zsolt (Fidesz), Szombathely alpolgármestere, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: évek óta dolgoznak a társulásban résztvevő települések polgármesterei azért, hogy a régió hulladékgazdálkodási rendszere megújulhasson, kiépülhessen.

Ismertetése szerint az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) pályázati forrásainak felhasználásával új hulladékudvarok, hulladékgyűjtő szigetek épülnek és a hulladék szelektív begyűjtését és elszállítását is megoldják az érintett településeken.

Az évi 8500 tonna kapacitású hulladékválogatót, amelynek lerakták az alapkövét, várhatóan 2015 nyarának elején adják majd át.