Száz hajléktalan kapott munkát a IX. kerületben

100 hajléktalan embernek ad munkát közfoglalkoztatottként a IX. kerületben épült brikettáló üzem és dísznövényház. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az üzemavatón azt mondta: jól működik a segély helyett munka program, de a cél az, hogy minél többen találják meg helyüket a munkaerőpiacon.

Egy éve elveszítette állását és ezzel együtt a régi életét is Rózsa Ferenc - akkor vált hajléktalanná. Szerencsésnek érzi magát, hogy így is kapott munkát: a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztatónál vették fel közmunkásként. Azóta itt villanyszerelőként dolgozik. Mint mondta, ahhoz, hogy emberhez méltóan tudjon élni, neki ez nagyon nagy segítség.

Hegedűs Ferenc a kertészeti munkákat irányítja. Ennek a munkának köszönheti, hogy ma már nem hajléktalan - párjával albérletben élnek. „Nem kell utcán lenni, azért itt is lehet keresni. Jó, nem sok a pénz, de azért meg lehet élni és ki lehet lábalni a hajléktalanságból, az italozásból, talpra lehet állni” – mondta a férfi.

Az elmúlt három évben ezer hajléktalannak adott munkát a 9. kerületi önkormányzat szociális foglalkoztatója.
És újabb 100 hajléktalan ember juthat biztos álláshoz a 100 millió forintból épült brikettáló üzemben és dísznövényházban.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az üzemavatón arról beszélt: a közfoglalkoztatás azoknak biztosít kiutat, akik másként nem találnának munkát.

„Segély helyett munkalehetőséget kell biztosítani elsősorban, de az is nagyon fontos, hogy minél többen, minél hamarabb az elsődleges munkaerőpiacon találják meg majd a helyüket” – fogalmazott Czomba Sándor.

Tavaly 380 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, a programot a kormány addig folytatja, amíg a versenyszféra nem tud a munkaképes korúak döntő többségének állást adni.