Átterjedt az Ebola-járvány Libériára

Libériában két betegről bebizonyosodott, hogy Ebola-vírussal fertőzött. Egy 35 éves nő már elhunyt. Megfigyelés alatt tartanak 27 embert.

A guineiai Ebola-járvány átterjedt Libériára - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szervezet vasárnap arról tájékoztatott, hogy Libériában hét, a guineiai határ közelében lakó betegtől vett mintát vizsgáltak meg, és két esetben már bebizonyosodott, hogy Ebola-vírussal fertőzöttek. Egy beteg, egy 35 éves nő már elhunyt. Megfigyelés alatt tartanak 27 embert, akik érintkeztek a betegekkel.

Guinieáben az Ebola-fertőzöttek száma mára 112-re emelkedett, és 70 emberrel már végzett a járvány.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek, a járvány az ország délkeleti vidékén kezdődött. A múlt héten már a kétmilliós lakosú Conakryban is regisztráltak bizonyított megbetegedéseket. Ott eddig öten fertőződtek meg, egyikük már meghalt. Az érintett családok karanténba kerültek.

Az Ebola-vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód. A vírus miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt.