Már bárki megnézheti a Seuso-kincset

Az ókori római eredetű műkincs hét darabját bemutató kiállítás három hónapig minden nap 9 és 17 óra között ingyen látogatható a Parlamentben, ahol már ma hosszú volt a sor.

Mától bárki megnézheti a Seuso-kincset, a páratlan lelet három hónapig a hét minden napján ingyen tekinthető meg az Országházban, az ókori római eredetű műkincs hét darabját bemutató kiállítás 9 és 17 óra között látogatható. Szombaton egész nap kígyózott a sor a Parlament előtt, mindenki a Seuso-kincset akarta látni, odabent pedig az érdeklődők ámulva nézték a különleges edényeket, amelynek minden darabját külön-külön üvegvitrinben állították ki.

A Seuso-kincs a tulajdonosáról kapta a nevét: Seuso a 4. században gazdag hadúrként élt a római kori Pannóniában, a mai Balaton környékén. A tárgyak egy ezüst lakomakészlet darabjai lehettek. Azt feltételezik, hogy egy barbár betöréskor elrejthették a kincseket, majd az 1970-es években találták meg a Balatonnál. De később kalandregénybe illő módon New Yorkba, majd Londonba kerültek. Pontos történetüket a mai napig rejtély övezi.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy Magyarország több évtized után visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű kincseket, amelyekért 15 millió eurót fizetett az állam. Ez Magyarországnak a családi ezüstje. De az úgy van rendjén, hogy ha a mienk, akkor jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról – fogalmazott a kormányfő.

Nemcsak Magyarország, de a világ számára is, hiszen ez a kincs 25 évig egy széfben elzárva hevert valahol Londonban, előtte Amerikában most pedig láthatja a művészet szerető közönsége. Ide kell persze jönni Budapestre, de ez a római birodalom késői időszakában fellelt összes ezüst összművészeti kincslelete közül legértékesebb az egész világon – hangsúlyozta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László hozzátette: folynak a tárgyalások arról, hogy a kincs többi darabja is Magyarországra kerüljön. A kollekciót a tervek szerint a Városligetben felépítendő új múzeumi negyedben helyezik majd el véglegesen.