Ezt mondják a szakemberek a netes ismerkedésről

A virtuális világban indított párkeresés előnyeiről és buktatóiról is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Bár sokan lehúzzák az internetes társkeresést, hogy annak mennyi buktatója van, könnyen csalódáshoz vezethet a hamis profilok miatt, de ha belegondolunk, a személyes ismerkedésnek is legalább annyi buktatója lehet – véli Velez Csaba pszichológus.

A szakember szerint a netes párkeresés gyors, kényelmes, praktikus, és lehetővé teszi szűrőfeltételeket beállítását is – például testmagasság, hajszín, vagy akár kebelméret, ha olyan az oldal. Velez Csaba a Napközben csütörtöki adásában azonban hozzátette, az előszűrés egyben hátrány is, mert a társkereső olyan lehetőségeket hagy ki, amelyekről azt hiszi, hogy nem egyezik a zsánerével, miközben általában az emberek maguk sem tudják, mi a zsánerük.
Netes társkeresés előnyei, hátrányai - Napközben

A pszichológus szerint önmagában a virtuális ismerkedést nem lehet jó vagy rossz módszernek minősíteni. A rendszer kiad száz nevet, létrejön száz találkozó, majd a párkeresőnek a személyes megismerkedések után magának kell kiválasztania a számára megfelelő személyt. Nincs olyan, hogy az interneten, Facebookon csak jó vagy rossz kapcsolatokra lehet lelni – hangsúlyozta Velez Csaba.

F. Földi Rita klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológiai intézetének tanszékvezető docense bár az internetes társkeresésnek sok előnye van, mégis az embernek az a benyomása, hogy olyan az egész, mint egy bevásárló körút. A társkereső személyek a netes oldalukon általában saját ideális énjüket alkotják meg, és ezt mutatják mások felé, ezért valóban hamis illúziók alakulhatnak egymásról, ha elhúzódik a virtuális ismerkedés. A hosszú levelezés, illetve az idézetek és tetszetős gondolatok megosztása helyett – amelyeket könnyen össze lehet ollózni máshonnan – a szakember szerint az a legcélszerűbb, ha a társkeresők minél hamarabb személyes kapcsolatba kerülnek.

Hozzátette: a túlzott nethasználat ismerkedéskor azért is veszélyes, mert leszoktathatja a szereplőket arról, hogy a másikat a kommunikáció 80 százalékát adó metakommunikatív jelzések alapján próbálják megérteni.

F. Földi Rita arra is felhívta a figyelmet, hogy akinek amúgy is problémásak a szociális kapcsolatai, illetve készségei, annál a sikertelen próbálkozások a neten minden alkalommal kudarcot jelentenek. Ennek hatására pedig az illető még jobban elszigetelődhet, távolabb kerül az igazi társas kapcsolatoktól.