Emlékházat avattak Kerecsendi-Kiss Márton tiszteletére Bicskén

Emlékházat avattak Kerecsendi-Kiss Márton tiszteletére pénteken a Fejér megyei Bicskén. A néhai költő, író, tanító ebben az épületben működtette 1938-tól Magyarország első cigányiskoláját.

Az avatási ünnepségen Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: az elmúlt 3-4 év munkája arról szólt, hogy "ha egymás szemébe tudunk nézni és őszintén beszélni a teendőkről, meg tudjuk fogalmazni mindenkinek a szerepét és megteremtjük hozzá a lehetőséget, akkor menni fog". Hozzátette: a helyi közösségek, cigány és nem cigány magyarok együttműködése nélkül semmilyen hasonló, kormányzati program nem fog működni.

Közölte: a May Lasho Trajo - Jobb Élet Egyesület 30 millió forintot nyert el az emlékházban működő tanoda délutáni felzárkóztató foglalkozásaira. Emellett a város további 14,5 millió forintot fordított az épület felújítására. Kovács Zoltán kiemelte: ilyen példamutató együttműködések alapján kell újragondolni közös dolgainkat.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a közösségekben "ott vannak a magvak, a lehetőségek, amikből táplálkozni kell, egymás kezét megfogva". Hozzátette: a következő generációkban a cigány és nem cigány emberek egymás mellett fognak élni, ezért a munkát 2-3 év alatt nem lehet elvégezni, mert "ez egy hosszú távú együttműködés lesz".

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 2011-ben szüntette meg az épületben működő óvodát, amelybe kizárólag halmozottan hátrányos és hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű gyerekek jártak. A város másik három óvodáját négy csoportszobával bővítették, azóta oda járnak az érintett gyerekek - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a "történelmi múltú", üresen álló épületnek "olyan életszerű jövőt kellett találni", amelyet elfogadnak az ott élők. "Az alapítványnak köszönhetően negyven diák kap megfelelő nevelést, oktatást, lélekápolást, ami biztosan meghatározza jövőjüket" - fogalmazott. Az ünnepség keretében felavatták az épület falán elhelyezett Kerecsendi-Kiss Márton-emléktáblát.

Kerecsendi-Kiss Márton költő, író, tanító 1917-ben született a Heves megyei Kerecsenden. Egerben és Győrben tanult, Budapesten szerzett tanítói oklevelet. Bicskén, 1938-ban elsőként hozott létre cigányiskolát. A harmincadik című színdarabját a fővárosi Belvárosi Színház mutatta be, abból 1942-ben film is készült Páger Antal főszereplésével.

1945 tavaszán Ausztriába, majd Argentínába menekült. Buenos Airesben 1948-tól a Magyar Út, 1949 és 1955 között a Magyarok Útja hetilap szerkesztőjeként dolgozott. 1957-től Kanadában élt, ahol a torontói Magyar Élet hetilap munkatársa volt. 1962-ben Clevelandbe költözött, ott előbb városi tisztviselő volt, majd 1972-től az Árpád Akadémia tagja. 1990-ben hunyt el.