Zsugorodnak az észak-amerikai szalamandrák

Amerikai kutatók vizsgálata szerint kisebbek lettek az észak-amerikai szalamandrák a globális felmelegedés miatt.

A szalamandráknak több energiát kell elégetniük, mivel élőhelyeiken melegszik és egyre szárazabbá válik az éghajlat - írták a szakemberek a Global Change Biology szaklapban közzétett tanulmányukban.

Biológusok már jelezték, hogy néhány állat kisebb lesz a klímaváltozás miatt, ez a tanulmány megerősíti előrejelzéseiket. A szakemberek az Appalache-hegységben 1957 és 2007 között befogott múzeumi példányok méretét összevetették az ugyanezen élőhelyeken 2011 és 2012 között megvizsgált vad szalamandrákkal. Az 1980 utáni példányok átlagosan nyolc százalékkal kisebbek voltak a korábbi évtizedekből származó fajtársaiknál - olvasható a tanulmányban.

Illusztráció - szalamandra. (Fotó: AFP)

Illusztráció - szalamandra (Fotó: AFP)Összességében hat szalamandrafaj testalkata csökkent számottevő mértékben, és csak egy növekedett kicsivel 1957 és 2012 között. Átlagosan mindenesetre minden egyes generáció egy százalékkal kisebb volt, mint szüleik nemzedéke - írták a szakemberek. A testméret változását a kutatók összevetették az állatok élőhelyével, a hőmérséklettel és a csapadék mennyiségével. Azt találták, hogy a délebben fekvő helyeken csökkent leginkább a kétéltűek testtömege, ahol emelkedett a hőmérséklet és csökkent a csapadék mennyisége az elmúlt 55 évben.

"Ez az egyik legnagyobb és leggyorsabban végbemenő változás, amelyet állatnál észleltünk. Nem tudjuk pontosan, hogyan és miként történik, de adatainak azt mutatják, hogy nyilvánvaló összefügg a klímaváltozással" - mondta Karen Lips, a Marylandi Egyetem biológia vendégprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók számítógépes programmal életre hívtak egy mesterséges szalamandrát is, hogy megbecsüljék egy átlagos szalamandra mindennapos aktivitását, az általa elégetett energiát. A program kimutatta, hogy napjaink szalamandrái is ugyanolyan aktívak, mint elődeik, ámde nyolc százalékkal több energiát kell elégetniük ehhez az aktivitási szinthez. Ez azért van, mert a hidegvérű állatok anyagcseréje felgyorsul a hőmérséklet emelkedése következtében - magyarázták a szakemberek.