Kétségbeesett férfiak: egyre gyakoribbá válik a jelenség

Vizsgálatok igazolják, hogy a férfiak körében is egyre gyakoribbak az olyan klasszikus női betegségek, mint az anorexia vagy a bulimia nervosa. A jelenség hátterében a nemi szerepek és a testideálok változása áll, aminek következtében a szakemberek a nyolcvanas évek óta átlagosan ötévente írnak le egy új, az evés- és testképzavarok családjába tartozó tünetcsoportot. Ezek egyike a kényszeres testépítés formájában jelentkező izomdiszmorfia, ami a férfiak egy csoportjának kétségbeesett reakciója a nők erősödő társadalmi szerepvállalására.

A nyugati civilizáció országaiban az elmúlt harminc évben kétszeresére-háromszorosára nőtt azoknak a férfiaknak az aránya, kik valamilyen szempontból elégedetlenek saját külsejükkel. A témában végzett felmérések legalábbis ezt támasztják alá, és azt, hogy nagyrészüket ez az elégedetlenség motiválja abban, hogy több energiát áldozzanak testük ápolására és karbantartására. Sokan megszállottan edzenek, jelentős összegeket költenek a táplálék-kiegészítőkre, de akár szteroidokra vagy plasztikai beavatkozásokra is. Ez a tevékenység gyakran kényszeres jelleget ölt, és a külsővel kapcsolatos aggályok felerősödésével párosul. A jelenséget a szakirodalom Adonisz-komplexusnak hívja.
Testkép zavarok az erősebb nemnél

Az állandó megfelelési kényszer esetében testképzavarról vagy önértékelési problémákról is szó lehet. A férfiakra mindig jellemző volt ugyanakkor a versengés, a dominanciaviszonyokra is érzékenyebbek, mint a nők – ez állhat a háttérben, az izomzattal ugyanis dominanciát lehet sugallni – mutatott rá Birkás Béla a PTE Magatartást Tudományi Intézetének adjunktusa a Kossuth Rádió Napközben című keddi műsorában.

Hozzátette: divatos manapság az étkezési szokások radikális megváltoztatása is, viszont a szenvedélybetegségekhez hasonlóan nincs olyan pont, amikor azt lehet mondani, hogy az még normális, az azon túli viszont már szélsőséges koplalásnak vagy ellenkezőleg, túlevésnek minősül. Mindenkinek eltérő ugyanakkor az ideálja, így más az, amivel megelégszik és más, amire gondol, hogy a többiek elvárják tőle – magyarázta.

A női evészavaroknál is kimutatható, hogy a nők sokkal soványabb ideált tartanak szépnek, mint amit a férfiak – folytatta Birkás Béla. Itt egyfajta „elcsúszás” tapasztalható, ami igaz a férfiak izomzatára is. Úgy vélte, ennek oka lehet a média általi mindennapos befolyásolás. „Minden időszak kitermeli magának a túlhajtásokat, vannak emberek, akik érzékenyebbek erre, ezért például több plasztikai műtétet végeztetnek magukon” – állapította meg az adjunktus.

Pilates, nem csak nőknek

A testépítés mellett egyre több férfi jár ugyanakkor pilatesre is. Simonfai Ágnes edző szerint téves az a megállapítás, hogy a pilates egy női torna lenne, sokkal inkább egy a teljes testet megmozgató edzés, amit férfiak is végezhetnek. Különösen annak javasolt, akinek sokszor fáj a háta, a dereka, ülőmunkát végez vagy sokat ül az autóban. A pilates ugyanis a testépítéssel ellentétben a mélyizomzatot is edzi, míg a „gyúrással” a férfiak a látványos mobilizáló izmokra dolgoznak – magyarázta. Ha ugyanakkor nincsenek rendben a gerinc melletti stabilizáló izmok, akkor súlyos gerincproblémák is kialakulhatnak a nagy izomtömeg miatt – hívta fel a figyelmet Simonfai Ágnes. „Egy izomzat akkor jó, ha megvan a funkcionalitása, vagyis megkönnyíti a hétköznapok mozgását” – emelte ki a műsor végén a pilates edző.