Fényt derített az ukrán ügyészség a kijevi orvlövészek kilétére

Fényt derített az ukrán ügyészség azon orvlövészek kilétére, akik a majdani tüntetőkre lőttek, egyelőre azonban nem nevezte meg őket.

Az ukrán ügyészség fényt derített azoknak az orvlövészeknek a kilétére, akik a kijevi zavargások idején lőttek a tüntetőkre - közölte a főügyész. Oleh Mahnickij az egyik ukrán tévében mondta ezt, s szűkszavú közlését péntek reggel idézte az UNIAN hírügynökség.

"Azonosítottuk azokat az orvlövészeket, akik a Majdant lőtték. Egyelőre csak ukrán állampolgárokról van szó" - mondta a főügyész, de további részleteket nem árult el.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget.

Egyelőre nem tudni, hogy lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki.

Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására. Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével.

Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg. Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Hennagyij Moszkal, az ukrán parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője február végén azt mondta, hogy egy krími különleges osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és erre vonatkozóan bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába.

Kínozták és éheztették a csütörtökön elengedett ukrán aktivistákat

Négy napon át bántalmazták, kínozták és éheztették azokat a Kijev-párti aktivistákat, akik csütörtökön szabadultak ki a Krímben fogva tartóik fogságából - jelentette a TSzN kijevi televízió.

A tévé megszólaltatta az aktivistákat, akik arról beszéltek, hogy embertelen körülmények között tartották őket fogva, négy napon át nem kaptak élelmet. Első nap vizet sem adtak nekik, vécére sem mehettek és állandóan verték őket. A foglyok fejére zsákot húztak, így nem láthatták elrablóikat.

A kijevi Majdan hét tüntetőjét csütörtök reggel engedték szabadon a krími Csonhar falunál. Velük együtt engedték el Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, akit előző nap vettek őrizetbe. A TSzN szerint az elfogott tüntetők szabadulásuk után egész nap a herszoni rendőrségen voltak, ahol tanúvallomást tettek a történtekről, és csak az esti órákban mehettek haza.

A tévé híradásából nem derül ki, hogy kik voltak a fogva tartók, de krími hírforrások korábban közölték, hogy Hajdukot a szevasztopoli ügyészségi szervek vették őrizetbe, hogy kihallgassák.

Az elraboltak között volt egy ukrán parlamenti képviselő, Anatolij Hricenko fia, Olekszij. Szabadulása után elmondta, hogy abban a helyiségben, ahol őt tartották fogva, még egy deszka sem volt, amelyre ráülhetett volna.

A szoba nagyon nyirkos volt, ezért állva próbált aludni.

Egy 64 éves férfi, Anatolij Kovalszki azt mondja, hogy őt ugyan nem bántalmazták, de lelki nyomásgyakorlásnak, állandó megaláztatásoknak volt kitéve, tízpercenként kihallgatták, és mindig más ember jött be hozzá. Azt akarták megtudni, hogy hogyan jutottak el a Krímbe, az volt-e a szándékuk, hogy meghiúsítsák a függetlenségi népszavazást, ki finanszírozza a kijevi tüntetőket, illetve van-e valamilyen kapcsolatuk a krími tatárokkal.

A Makszim nevű húszéves férfival nagyon kegyetlenkedtek, őt bántalmazták leginkább, mert - elmondása szerint - fogva tartói az interneten találtak egy fényképet, amelyen ő látható a kijevi tüntetésen. Makszim szerint sokat verték, és meg akarták késelni. A férfi a tévében megmutatta a golyó - feltehetők gumilövedék - ütötte sebeit.

Elmondása szerint mintegy háromszáz lövést adtak le rá.

Az elfogott kijevi tüntetők közül jelenleg ketten kórházban vannak rehabilitációs kezelésen.
A TSzN híradása szerint még nem minden Kijev-barát tüntetőt engedtek el a Krímben.