Eltűnt utasszállító - A thaiföldi hadsereg gyanús repülőgépet észlelt

A thaiföldi hadsereg arról számolt be kedden, hogy radarjaik észleltek egy gyanús repülőgépet tíz nappal ezelőtt, mindössze néhány perccel azután, hogy megszakadt a kommunikáció a földi irányítás és a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es utasszállító gépe között.

A légierő szóvivője elmondta: azért nem közölték korábban ezt az információt, mivel azt nem kérte senki kifejezetten. "Nem tulajdonítottunk neki semmi jelentőséget, a gép nem lépett be az ország légterébe, Malajzia pedig nem pontosította, hogy milyen értesülésekre kíváncsi" - mondta.

A tájékoztatás szerint a szóban forgó utasszállító kanyargós útvonalon repült a Malaka-szoros felé. Ez az a terület, ahol a malajziai hatóságok utoljára észlelték az eltűnt járatot. A thaiföldi szóvivő mindazonáltal hozzátette, a hadsereg nem biztos benne, hogy ugyanarról a repülőgépről van-e szó.

A maláj védelmi miniszter eközben visszautasította azt az amerikai bírálatot, amely szerint Malajzia nem osztott meg minden információt a kutatásban részt vevő külföldi kormányokkal. A tárcavezető szerint szoros az együttműködés mind az Egyesült Államokkal, mind pedig Kínával. "Reggel beszéltem Chuck Hagel amerikai védelmi miniszterrel és ezt követően kínai kollégámmal is" - mondta.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgép március 8-án tűnt el rejtélyes módon és azóta sincs nyoma. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai állampolgár.

Az eltűnt repülőgép utáni kutatásban részt vevő országok száma a hét végén huszonhatra nőtt a korábbi tizennégyről. Kuala Lumpur azt követően kérte újabb országok csatlakozását, hogy arra a következtetésre jutottak: a repülőgép sokkal messzebbre juthatott, mint korábban gondolták.

A nyomozók szerint a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott.