Az ukrajnai feszültség a gázár emelkedését okozhatja Európában

A feszültség oda vezethet, hogy fennakadások lesznek a Európa gázellátásában és emelkedik a gáz ára télen - figyelmeztetett az Eni olasz olaj- és gázipari cég vezérigazgatója a Financial Times kedden megjelent cikkében.

Paolo Scaroni szerint különösen nagy veszélynek van kitéve Olaszország, Ausztria és Németország déli része, amelyek az orosz földgáz legnagyobb piacai, és Ukrajnán keresztül jutnak az orosz energiahordozóhoz.

Az erről beszámoló ITAR-TASZSZ emlékeztetett Olag Ljasko ukrán parlamenti képviselőnek a kijevi parlamentben tett hétfői kijelentésére, amely szerint jelentősen meg kell emelni, ezer köbméterenként 500 dollárt kell kérnie Ukrajnának az országán át Európába továbbított orosz földgáz tranzitjáért.

Ez a jelenlegi tranzitmennyiséget figyelembe véve 43 milliárd dollárt hozna az ukrán költségvetésnek. A képviselő hozzátette: ha Oroszország ódzkodik az új feltétel elfogadásától, akkor a tranzitot azonnal le kell állítani.

A hírügynökség megjegyezte, hogy a képviselői törvénytervezet-kezdeményezést már regisztrálta a kijevi parlament titkársága.

Ukrajna tavaly 3,6 milliárd dollárt kapott Oroszországtól a földgáz tranzitjáért. Akkor a tranzitdíj 1000 köbméterenként és 100 kilométerenként 3,4 dollár volt.