Kemény második fordulóra számítanak a cseh és a szlovák lapok

Robert Fico mellett politikai tapasztalatai szólnak, illetve az, hogy pártja, a Smer ellenőrzi az ország minden kulcsfontosságú pozícióját. Ez utóbbi másfelől ellene is szól, mert az elégedetlenek tábora is nagy.

Meglepőnek és váratlannak tartja a prágai sajtó a szlovákiai államfőválasztás első fordulójának eredményét. Általános a vélemény, hogy a második forduló előtt különösen éles és durva kampányra kell számítani.

A szombati első forduló alapján Robert Fico kormányfő, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke és Andrej Kiska független vállalkozó jutott a két hét múlva sorra kerülő sorsdöntő második fordulóba. Fico 28, Kiska 24 százalékot kapott.

A szlovákiai elnökválasztás első fordulójának igazi győztese a milliárdos és az emberbarát Andrej Kiska - állítja Zbynek Petrácek a konzervatív Lidové Novinyben.

Hasonlóan Andrej Babis csehországi sikeréhez, Kiska szintén legyőzte a bejáratott szlovákiai politikai intézményrendszert. Bár a végeredményt nehéz megjósolni, bizonyos tendenciáknak vagyunk tanúi: a politikai intézményrendszer kezd vesztésre állni azon autentikus vezérekkel szemben, akik a nép nevében lépnek fel a "bűnös pártok" ellen - mutat rá Petrácek.

Az újság egy másik kommentárjában azt állítja, hogy minden látszat ellenére a második fordulóban mégis Fico az esélyesebb a győzelemre.

Kiska a szlovákiai pártok politikájával elégedetlenek táborának a jelöltje. Élettörténetével mind a baloldali, mint a jobboldali választókat képes megszólítani - véli a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. Fico és Kiska első forduló utáni első nyilatkozatai is egyértelműen azt bizonyítják, hogy a következő két hétben nagyon kemény és durva kampányra kell számítani - írja a lap.

Elnökválasztás Szlovákiában


Nagyon nehéz helyzetben vannak a szlovákok, hiszen az ukrajnai válság árnyékában kell új államfőt választaniuk - mutat rá Lubos Palata a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapban. Kifejti: Fico mellett politikai tapasztalatai szólnak, illetve az, hogy pártja, a Smer ellenőrzi az ország minden kulcsfontosságú pozícióját. Ez utóbbi másfelől ellene is szól, mert az elégedetlenek tábora is nagy.

Kiska sikeres az üzleti szférában, de ismeretlen a politikában. Az üzleti szférában nagyon jó hírneve van, és emberbaráti tevékenységével széles körben elismerést vívott ki. A választás nagyon nehéz - véli Palata.

A baloldali Právo szerint a második fordulóban az győz, akinek sikerül jobban mozgósítania potenciális választói bázisát. Fico előnyben van, mert támaszkodhat pártjára, mások szerint viszont Kiska szélesebb kört tud megszólítani. Jelenleg csak egyvalami biztos, m égpedig hogy a második forduló kimenetele nagyon bizonytalan - mutat rá a Právo.

A szlovák lapok is szoros és meglepő választási eredményt várnak

A negyedik közvetlen szlovák államfőválasztás szoros és részleteiben meglepő eredményeket hozott szombati első fordulója után bizonytalan kimenetelű, kemény küzdelemre van kilátás a továbbjutók, Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska vállalkozó között, a második fordulóig hátralévő két hétben - írták a pozsonyi lapok hétfőn.

Nem teljesültek azok a várakozások, hogy az államfőválasztás egy emberről szóljon, s eredményei megerősítsék Robert Fico egyértelmű politikai fölényét - állapította meg hétfői vezércikkében a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap. A pozsonyi újság a "Két férfi küzdelme, Kiska van fölényben" című írása szerint az igen szoros eredmény azt mutatja, hogy Andrej Kiska megverheti Robert Ficót a második fordulóban, de mindenképpen nagyon nehéz dolga lesz. A lap egy másik politikai elemzőt megszólaltatva arra mutat rá, hogy a kormányfő viszonylag gyenge eredménye valószínűleg mozgósítani fogja Robert Fico választóit, s azok a második fordulóban nagyobb számban vehetnek majd részt.

A liberális szlovák Sme napilap hétfői kommentárja szerint Robert Fico győzelme ugyanolyan "letaglózó" volt számára, mint amilyet a jelenlegi kormányfő a 2010-es parlamenti választásokon már megélt, amikor győzni igen, ám kormányt alapítani már nem tudott. Hozzáteszi: a második forduló kimenetele ennek ellenére kétséges, Andrej Kiskáról már korábban bebizonyosodott, hogy a konfrontációban gyengébb Ficónál, s nem tudni, hogyan fogja tudni állni az elkövetkezendő két hétben. A lap egy másik, "Fico végének kezdete" című írásában arra mutat rá, hogy Andrej Kiska a második fordulóban ugyan nem számolhat biztosan a kiesett jelölteket támogatók voksolók szavazataival, ám a Kiskához átpártoló szavazók talán így is többen lesznek, mint azok, akiket Ficónak sikerül addig még mozgósítani.

A pozsonyi független Pravda hétfői cikke szerint több meglepetést hozott az államfőválasztás első fordulója, ezek közül az egyik a nagyon alacsony részvételi arány, a másik a bejáratott politikai pártokba vetett választói bizalom "katasztrofális mértékű" visszaesése volt, ami leginkább az ellenzéki oldalon mutatkozott meg. A Pravda által megszólaltatott politikai elemző szerint nehezen elképzelhető, hogy az első fordulóban kiesett jelöltek választói bázisa egységesen felsorakozzanak Andrej Kiska mögött, ezért rendkívül szoros eredmény valószínűsíthető a második fordulóban.