Zajlik a szavazás a Krímben, szabálytalanságokkal

Komolyabb atrocitások nélkül zajlik a vasárnapi népszavazás a Krím félszigeten. A helyi média ugyanakkor több szabálytalanságról is beszámolt. Így szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy helyenként szabálytalanul az utcán gyűjtik a voksokat, és orosz állampolgárok is szavaztak.

A többségében tatárok lakta Bahcsiszaraj körzetében meghiúsult a szavazás. Ilmi Umerov, a bahcsiszaraji járási adminisztráció vezetője közölte, hogy a területen nem volt kikből felállítani a választási bizottságokat. A referendum előtt Umarov felszólította a helybelieket, hogy ne engedjenek a provokációknak és ne vegyenek részt a népszavazáson.

A krími tatárok vezetői, szervezetei egyértelműen kinyilvánították, hogy ellenzik a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását.

Az ukrán haditengerészet krími egységei közben kijelentették, hogy nem szavaznak a referendumon. Az ukrán fegyveres erők haditengerészeti parancsnoksága, a parti őrség, a feodoszijai és a kercsi tengerészgyalogos zászlóalj tagjai kategorikusan elutasították, hogy részt vegyenek a népszavazáson - közölték az ukrán haditengerészet sajtóosztályán.

A Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban szakad az eső, ezért egyelőre nem sokan mentek el szavazni. A helyi bizottságok képviselői abban bíznak, hogy délután többen adják le voksukat.

BBC: magas részvételi arány

Magas részvételi arányról számolnak be a megfigyelők és tudósítók a Krím félsziget státusáról rendezett vasárnapi népszavazáson - írta a BBC honlapján. Az orosz fekete-tengeri hadiflottának helyt adó Szevasztopol városában - a helyi választási bizottság közlése szerint - délig a részvételi arány elérte a 49 százalékot.

Egyes szavazóhelyiségeknél sorok állnak - tudósított a brit hírportál az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.
A BBC tudósítója a dél-ukrajnai terület fővárosából, Szimferopolból arról számolt be, hogy nem találkozott olyan emberrel, aki ne a félsziget Oroszországhoz csatolására voksolt volna.

A Krímben több mint 1200 szavazóhelyiséget nyitottak meg. Az erős esőzés miatt egyes szavazóhelyeken gondok adódtak a telefonos kapcsolattal és az áramellátással.

A BBC megjegyezte, hogy a krími népszavazást Oroszországon kívül "senki nem ismeri el törvényesnek".
A BBC vasárnap kora délutáni jelentése szerint a krími tatárok többsége - az előzetes várakozásoknak megfelelően - bojkottálja a referendumot.

A BBC idézte Zair Szmedljajevet, a tatárok saját parlamentjének, a kurultájnak a képviselőjét, aki arról számolt be: azokon a területeken, ahol a tatárok tömbben élnek, "a nép abszolút többsége támogatja a medzslisz (a krími tatárok végrehajtó testülete) döntését a referendum bojkottjáról". Ezekben a körzetekben csa egy-egy ember jelenik meg az urnáknál - mondta a tatár politikus.

Kapcsolódó tartalom