Szanyi szerint várni kell az igazságra Simon-ügyben

Az MSZP-s politikus úgy véli: az igazság nem derül ki a kampány végéig, mert az ilyen ügyek "3-5 évig tekerednek, mint a kígyó".

A Simon Gábor titkos bankszámlája miatt kirobbant botrányról beszélt a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában az MSZP elnökségi tagja. Szanyi Tibor kérdésre válaszolva elmondta: Mesterházy Attila és Simon Gábor megbeszélése – amennyire ő tudja – rövid volt, a miniszterelnök-jelölt a találkozón arra volt kíváncsi, hogy az ügynek van-e kapcsolata a párt életével. "Erre az volt a válasz, hogy nincs, viszont ennyivel nem lett lerendezve az ügy, ezért mondtuk azt, hogy meg kell válnunk egymástól" - tette hozzá a szocialista politikus.

Szanyi Tibor hangoztatta: az MSZP abban érdekelt, és törekszik is rá, hogy nyilvánosságra kerüljön az ügy valós háttere, szeretnék feltárni a történetet, hogy kiderüljön az igazság. Mint mondta, feltételezésekbe nem szívesen menne bele, ám abban biztos, hogy a Simon-ügyről a kampány végéig nem derül ki az igazság, mert "az ilyen ügyek 3-4-5 évig tekerednek, mint a kígyó".
Kossuth Rádió

Arra a kérdésre, hogy napvilágra kerülhet-e az MSZP-ből a Simon Gáboréhoz hasonló ügy, Szanyi Tibor úgy válaszolt: "Az életben annyi minden kiderülhet." Példaként említette, szerdán jelent meg hír arról, hogy Matolcsy György miniszterként olyan titkos információt "kottyantott el" egy nemzetközi banknak, ami miatt sok milliárd forintot bukott az ország. "Azt, hogy ezt szándékosan vagy hülyeségből tette, nem tudjuk, de az egészen biztos, hogy már akkor le kellett volna mondania" - emelte ki. A politikus kijelentette: a Fidesz arról is hallgat, hogy Garancsi István, Orbán Viktor legjobb barátja egy heti lottóötösnyi pénzt rak zsebre immár harmadik éve, és mindezt "bizonyosan jogszabályellenesen teszi".

Zuschlag János Simon-ügyet is érintő nyilatkozatát úgy kommentálta: ha a közrádió vagy a Fidesz egy hatéves börtönbüntetését letöltő, velejéig romlott emberrel akarja hitelesíteni a kérdéseit vagy a maga politikáját, akkor tegye ezt, lelke rajta. Szanyi Tibor szerint azonban az embereket jobban érdekli, hogy a 27 százalékos élelmiszeráfát 5 százalékra csökkentené az MSZP július 1-jétől, valamint, hogy nettó 100 ezer forintra emelnék a minimálbért.

"A morális rendbetétel része, hogy ki akarjuk deríteni az igazságot, nem kendőzzük el azokat a problémás eseteket, amik a házunk táján vannak, ellentétben a Fidesszel. Ők szó nélkül eltüntették 3 millió ember 12 éves megtakarítását, 30 ezer boltost tettek földönfutóvá, és a rokonoknak, barátoknak juttatták földek tömkelegét" - magyarázta.

Szanyi Tibor azt mondta: azért bírálják a kormányt, mert hazudik. "Hazudik rengeteg kérdésről, az ország állapotáról. Mi viszont azt mondjuk, ha van is baj, abban őszinték vagyunk, és ez nagy különbség" - tette hozzá. Az MSZP elnökségi tagja emellett azt is közölte: az áprilisi választás igazi tétje, hogy Európára vagy Ázsiára szavaznak az emberek.