2014 az okosórák és okosszemüvegek éve lesz

Idén robbanásszerű növekedés várható a viselhető eszközök piacán. Okosórákból és okosszemüvegekből, az egészségi állapotot mérő és sportoláshoz használt eszközökből 10 milliót is értékesíthetnek világszerte, ami 3 milliárd dolláros piac.

Az év elejére a meghatározó készülékgyártók mind megjelentek valamilyen, a sci-fikből ismerős futurisztikus viselhető okoseszköz hétköznapi használatra szánt változatával. Az előrejelzések szerint a viselhető eszközök térnyerése 2014 egyik legmeghatározóbb technológiai trendje lesz, az azonban, hogy pontosan milyen területeken lesz a legsikeresebb, és az életünk valóban mindennapos kiegészítőivé válnak-e, egyelőre nyitott kérdés. A téma aktualitását és népszerűségét jelzi, hogy március 12-én a budapesti Millenárison több száz látogató gyűlt össze az év első Telenor Okostelefon-akadémiáján, hogy meghallgassa a viselhető technológiáról szóló előadásokat és kipróbálja a gyártók által kiállított legújabb okoseszközöket.

Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó ilyen eszköz a Google okosszemüvege, amely viselője látómezejébe digitális információkat vetít. A kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható, csak fejlesztő cégek számára elérhető Google Glasst Maróy Ákos, az EU Edge alapítója mutatta be.

Fotó: Telenor

Fotó: Telenor



Képesek saját magukról és környezetükről különféle adatokat rögzíteni és feldolgozni a felhasználók az okostelefonok beépített szenzorai segítségével; számos alkalmazás létezik például a sportteljesítmény, az étrend és az alvásminőség monitorozására és értékelésére. A „quantified self”, azaz digitális önismeret lehetőségeit a viselhető technológia még tovább bővíti. Az okostelefonokhoz csatlakoztatható lépésszámláló, pulzus- és vérnyomásmérő eszközökkel a felhasználók még többféle adatot képesek rögzíteni sajátmagukról és szervezetük működéséről, ami segítségükre lehet az életmódjuk megváltoztatásához és egészségük javításához. A viselhető eszközöknek tehát hatalmas jelentőségük lehet az egészségügy terén, a tendencia pedig arra mutat, hogy a felhasználók adatait rögzítő funkciók, például a pulzusmérés, hamarosan az okostelefonok alapfunkciói közé tartoznak majd.

Maróy Ákos szerint a Google Glass és társai esetében az olyan egyszerű funkciók, mint például az üzenetek megjelenítése, önmagában nem biztosítja ezen eszközök létjogosultságát, bár kétségtelen, hogy például vezetés közben vagy a fogyatékkal élőknek ez igen hasznos lehet.

Az okosszemüvegek egyik fő potenciálja, hogy képesek tömegeknek elérhetővé tenni a kiterjesztett valóság (augmented reality) alkalmazását, ami a játéktól kezdve az oktatáson át az egészségügyig sokrétű felhasználásra ad lehetőséget. A hordható eszközök jóvoltából a valós világ nem csak további, a felhasználónak hasznos információval bővül ki, de az általuk megtapasztalt élmény valós tetteikre is hatással lehet. A valóságra rárajzolt információk és kezelőfelületek segítségével módosíthatunk pl. utazási útvonalunkon, elzárhatjuk az otthon égve felejtett gázsütőt és az autó mellett állva parkoltathatjuk be a járművet úgy, hogy csak ránézünk a kinézett parkolóhelyre” – mondta el a szakember, hozzátéve, hogy az okosszemüvegek evolúciója egyrészt az egész látómezőt lefedő szemüvegek (például a SpaceGlass), illetve a miniatürizálás és azok hagyományos szemüvegkeretbe való integrálása felé fog elmozdulni.