NVB: a levélben szavazók nem cserélhetik ki a rontott szavazólapjukat

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok nem kérhetik a levélben szavazás rontott vagy sérült szavazólapjának kicserélését.

Erről szóló, a www.valasztas.hu-n közzétett iránymutatásában az NVB emlékeztet rá: a választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a magyarországi szavazóhelyiségben a szavazólap kitöltésének elrontása esetén a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólap bevonásával új szavazólapot ad a választópolgárnak, és így kell eljárni a külképviseleti szavazás során is, amelynél a külképviseleti választási iroda adja ki az új szavazólapot. A jogszabály azonban nem engedi meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazása során rontott, illetve megsérült szavazólap cseréjét a külképviseleti választási irodán.

"Mivel a levélben szavazás nem helyszíni szavazás, a rontott szavazólap cseréjének biztosítása azt jelentené, hogy a külképviseleti választási iroda a levélben szavazással kapcsolatos hatáskörén túlterjeszkedve olyan szavazatszámláló bizottsági tevékenységet látna el, amelynek gyakorlására nincs jogszabályi felhatalmazása" - hangsúlyozta az NVB.

Emellett mivel a Nemzeti Választási Iroda minden külképviseletre annyi szavazási levélcsomagot küld, ahány választópolgár annak átvételét kérte, így a külképviseleti választási irodának nem is áll rendelkezésére a cseréhez szükséges tartalék szavazólap.