A Jobbik bérrabtartást vezetne be

A párt úgynevezett bérrabtartást vezetne be a büntetés-végrehajtási költségek csökkentése céljával.

Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője, szóvivője kedden az MTI-nek azt mondta: egy rab tartása naponta legalább 8500 forintba kerül, ami éves szinten 56 milliárd forint költség az államnak.

A Jobbik javaslataival 15-20 milliárd forintot lehetne lefaragni a költségekből - tette hozzá, megjegyezve: felháborítónak tartja, hogy ma a rabok napi költségeinek töredékét költik például egy kórházi betegre vagy egy felsőoktatási hallgatóra.

A politikus egyrészt az önfenntartó és termelő börtönök mellett foglalt állást, jelezve, hogy azokban nemcsak a fogva tartási költségeket, hanem a sértetteknek, illetve családtagjaiknak járó kártérítést is le kellene dolgozniuk a raboknak.

A párt emellett bevezetné a bérrabtartás intézményének két típusát. Egyrészt belföldi magánszemélyek vagy magáncégek hozhatnának létre új börtönöket, ahol az állam a mostaninál kevesebb pénzt adna, az intézmények pedig dolgoztatnák a rabokat úgy, hogy megérje nekik. Ez politikai szándék kérdése - jelezte Mirkóczki Ádám.

A Jobbik szóvivője a bérrabtartás másik típusaként jelölte meg, hogy kormányra kerülésük esetén államközi szerződéseket kötnének elsősorban keleti országokkal, ahol jóval olcsóbban tartanak rabokat. Van, ahol ezt kétezer forintból kihozzák, tehát ha az állam fizet négyezret, akkor is a felébe kerül, és a fogadó országnak is megéri - jegyezte meg. Az ellenzéki párt ezt súlyos, életellenes, minősített bűncselekményeket elkövető bűnözőkre alkalmazná, olyanokra, akikre legalább tíz-húsz év szabadságvesztést szabtak ki.

Szeretnék, ha a büntetés valóban büntetés lenne, és nem az lenne a "státusszimbólum", hogy valaki hányszor és miért kerül börtönbe - érvelt Mirkóczki Ádám.

Kitért arra is: a büntetés-végrehajtási intézetek 140 százalékos kapacitással működnek, és sok elítéltet a férőhely hiánya miatt helyeznek feltételesen szabadlábra vagy házi őrizetbe. Utalt rá: noha vannak "magánbörtönök" Magyarországon, azok sokkal korszerűbbek, mint az egyetemi, főiskolai kollégiumok. Ennek véget kell vetni - jelentette ki.