Több a műanyag hulladék a Dunában, mint a halivadék

Azt is megbecsülték, hogy a folyó naponta összesen mintegy 4,2 tonna műanyag hulladékot juttat a Fekete-tengerbe.

A Duna egyes szakaszain több műanyag hulladék van a vízben, mint halivadék - mutatták ki osztrák kutatók.

A Bécsi Egyetem kutatói eredetileg a fejlődésben lévő kishalak eloszlását akarták feltérképezni a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszán, de azt tapasztalták, hogy több műanyag szemcse van a vízben, mint halivadék. Méréseik szerint ezer köbméter vízben átlagosan 317 műanyag részecske (4,8 gramm) és 275 cseperedő hal (3,2 gramm) található. A műanyag hulladék közel 80 százaléka valószínűleg ipari eredetű.

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban közzétett eredmények arra engednek következtetni, hogy a folyó sokkal erősebben szennyezett műanyaggal, mint ahogy korábban gondolták. A 2010-ben és 2012-ben mért eredmények magukat a kutatókat is meglepték - árulta el Aaron Lechner, a tanulmány vezető szerzője.

Mivel a mintákat a partok közelében vették, a valós szennyezés még nagyobb lehet, hiszen a főáramban nagyobb mennyiségű hulladékot tud szállítani a folyó - magyarázta Hubert Keckeis, a kutatás egyik vezetője az APA osztrák hírügynökségnek.

 A Duna holtága Béda-Karapancsa tájegységnél 2012. szeptember 11-én. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2012 júliusában elfogadta a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra rezervátummá jelölését, ami fontos lépés a Dráva, a Duna és a Mura folyó mentén, öt ország területére kiterjedő bioszféra-rezervátum kialakításához, amely magába foglalná a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Béda-Karapancsa tájegységet is. (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)

Illusztráció - A Duna holtága Béda-Karapancsa tájegységnél. (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)A szerzők azt is jelezték, hogy a mintákat fél milliméter finomságú hálóval vették, az ennél kisebb részecskék mennyiségét tehát nem tudták mérni, ehhez további kutatások lennének szükségesek.

A bécsi kutatók a környező népességszám és a helyi vízhozam alapján azt is megbecsülték, hogy a Duna naponta összesen mintegy 4,2 tonna műanyag hulladékot juttat a Fekete-tengerbe. Ez éves összesítésben 1533 tonnány, több, mint az Atlanti-óceán északi részén összeállt hírhedt szemétsziget becsült tömege.

A műanyag hulladék növekvő mennyiségét eddig szinte kizárólag a tengerekben, óceánokban kutatták, holott a folyókban is hasonló károkat okozhatnak a részecskék. Az úszó plasztikhulladék egyik veszélye, hogy a halak lenyelhetik a darabkákat, ami elhullással járó belső elzáródást okozhat. Másrészt a műanyagdarabokhoz káros vegyi anyagokat hordozhatnak, melyek a halak elfogyasztásával az emberi szervezetbe is bejuthatnak.